FBI onderzoekt of Chinese vrouw die zich Mar-a-Lago binnen blufte, spion is

De FBI onderzoekt of een Chinese vrouw die zich president Trumps club Mar-a-Lago binnen blufte, banden heeft met de inlichtingendiensten van China. Met een smoes dat ze naar het zwembad wilde, wist Yujing Zhang zich korte tijd toegang te verschaffen tot het luxeresort in Florida. De president was op dat moment ook aanwezig, zij het op de golfbaan. Zijn vrouw Melania en andere familieleden waren wel binnen op de club.

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op het feit dat de president van de VS een aanzienlijk deel van zijn tijd verblijft op een plek waar honderden gasten toegang tot hem kunnen krijgen.

De Secret Service, belast met de beveiliging van Trump, hield de 32-jarige Yujing aanvankelijk tegen toen agenten zagen dat ze geen clublid was. Een bedrijfsleider liet haar door omdat haar vader dat wel zou zijn: een combinatie van een naamsverwarring en taalbarrières.

Toen Yujing niet veel later alsnog ontdekt werd, droeg ze onder meer twee Chinese paspoorten, vier telefoons, een laptop en een usb-stick met schadelijke software bij zich. Zwemkleding had zij niet.

Mogelijk kwam de vrouw af op een Chinees-Amerikaanse netwerkborrel. Een van de organisatoren hiervan was de uitbaatster van Chinese massagesalons die eerder in het nieuws kwam. Zo poseerde ze op foto’s met Trump en andere top-Republikeinen en zette deze op haar site, waar ze aanbood voor anderen ook foto’s met de Trumps te regelen, tegen betaling. In een van haar salons werd Robert Kraft – eigenaar van footballclub The Patriots uit Boston en een vriend van Trump – onlangs aangehouden toen hij betaalde seks zocht. (NRC)