Energiemarkt

ACM deed inval bij energiebedrijf PZEM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vorige week een inval gedaan bij energiebedrijf PZEM. Het Zeeuwse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan handel met voorkennis op de energiemarkt. Eerder deze week wilde de toezichthouder nog niet zeggen om welk bedrijf ging.

De inval is gedaan in het kader van een sinds 2017 lopend onderzoek, bevestigen PZEM-directeur Frank Verhagen en de ACM tegenover NRC. Het is voor het eerst dat de toezichthouder een dergelijke actie uitvoert in navolging van Europese regels voor energiehandel.

Energiebedrijven moeten melden wanneer een centrale voor onderhoud uit bedrijf gaan. Dat kan namelijk de stroomprijs beïnvloeden. De Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency) schrijft voor dat bedrijven hun eigen handelaren niet eerder dan andere partijen mogen informeren, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Bij PZEM wordt nu onderzoek gedaan naar mogelijke tekortkomingen bij „het verplicht publiceren van de onbeschikbaarheid van energieproductiecentrales”. Het bedrijf zegt mee te werken met de toezichthouder. De ACM deelt geen details over de oorspronkelijke aanleiding voor het sinds 2017 lopende onderzoek. (NRC)