Einde dreigt nu echt voor verblijf Assange in ambassade Ecuador

Wikileaks Moet Julian Assange binnenkort de ambassade van Ecuador in Londen verlaten? President Moreno vindt hem een „ergernis” – zeker nu WikiLeaks diens telefoons zou hebben gehackt.

Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, sprak in mei 2017 omstanders toe vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Foto AFP
Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, sprak in mei 2017 omstanders toe vanaf het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Foto AFP

Na bijna zeven jaar dreigt voor Julian Assange een eind te komen aan zijn verblijf in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks is al jaren niet erg welkom bij zijn Zuid-Amerikaanse gastheren. Maar nu de president van Ecuador hem ervan beschuldigt hem en zijn gezin te hebben gehackt, zou Assange zijn asielstatus kunnen verliezen. Als hij inderdaad op straat zou worden gezet, vreest hij uitlevering aan de VS.

Deze nieuwe episode in de langslepende soap rond de Australische stokebrand draait om de zogenoemde INA Papers. Begin maart werd deze verzameling aan documenten, foto’s, e-mails en sms’jes online gezet. Uit de INA Papers zou blijken dat de Ecuadoraanse president Lenín Moreno, diens broer en een zakenman geld aannamen van een Chinees bedrijf dat in Ecuador een stuwdam bouwt. Steekpenningen die via belastingparadijzen als Panama en Belize werden weggesluisd.

De berg aan documenten is ogenschijnlijk ontvreemd van de mobiele telefoons en tablet van president Moreno, diens vrouw en hun twee dochters. Er zitten ook honderden privéfoto’s tussen uit de tijd dat Moreno nog geen president was en met zijn gezin in Genève woonde. Ze geven een beeld van jetsettende expats die volop genieten van hun tijd in Europa.

Vertegenwoordigers van de media buiten de ambassade van Ecuador op vrijdag 5 april 2019.Foto EPA

Hackte Assange?

De corruptie-onthullingen in de INA Papers zorgen voor beroering in de Ecuadoriaanse politiek. Op verzoek van de oppositie begon het OM eind vorige week een justitieel vooronderzoek naar de president, diens broer en drie andere betrokkenen.

Dinsdag sloeg Moreno terug met de aantijging dat Assange achter de hack zou zitten. De president sprak van een „onderschepping van privégesprekken op telefoons, zelfs van foto’s van mijn slaapkamer, wat ik eet, hoe mijn vrouw en dochters en hun vrienden dansen”.

Ook zei hij: „Assange heeft de afspraken die we met hem en zijn raadsman hebben gemaakt, al te vaak geschonden. Het is niet dat hij niet vrij mag spreken, maar hij mag niet liegen en al helemaal geen privé-accounts of telefoons hacken.”

Er zijn geen bewijzen dat WikiLeaks achter INA Papers zit. Volgens de organisatie gebruikt Moreno de aantijging alleen maar als bliksemafleider. „Als president Moreno op illegale wijze een einde wil maken aan het asiel voor een gevluchte publicist om de aandacht af te leiden van een offshore corruptieschandaal, zal de geschiedenis niet mild voor hem zijn”, reageerde WikiLeaks via Twitter.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks WikiLeaks to @AP: “If President Moreno wants to illegally terminate a refugee publisher’s asylum to cover up an offshore corruption scandal, history will not be kind,” https://t.co/XDKTvpRW3l

Nooit veel liefde

Tussen Moreno en Assange heeft nooit veel liefde bestaan. De klokkenluider vluchtte in 2012 de Londense ambassade in toen in Ecuador nog de linkse, anti-Amerikaanse president Rafael Correa regeerde. Die bood hem asiel zodat Assange uitlevering aan Zweden voorkwam, waar destijds een aanrandingsverdenking tegen hem liep. Die Zweedse zaak is inmiddels vervallen, maar Assange vreest nog steeds in handen van Amerikaanse justitie te vallen, die WikiLeaks onderzoekt.

Moreno was enige jaren vice-president onder Correa, maar brak met diens „socialisme van de 21ste eeuw” toen hij eenmaal zelf president was. Hij vaart een rechtsere koers en zoekt toenadering tot Washington. Correa werd in Ecuador voor corruptie veroordeeld en week uit naar België. Hij zint echter op een terugkeer en stookt nog graag in de Ecuadoriaanse politiek.

Moreno noemde Assange onder meer een „ergernis” en een „problematisch erfstuk”. Zo mengt hij zich vanuit zijn asieloord in allerlei geopolitieke kwesties en zorgt hij ook binnen de ambassade voor wrevel. Volgens het personeel zou hij onder meer skateboarden door de gang en zijn kat en zichzelf niet goed verzorgen. Over deze huisregels hebben beide partijen rechtszaken gevoerd. Vorig jaar werd Assanges internettoegang enige maanden afgesloten.

Julian Assange wordt monddood gemaakt, zegt de campagne op deze vrachtwagen bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Foto Reuters

Moreno probeert al tijden van Assange af te komen. Zo kreeg hij begin 2018 de Ecuadoriaanse nationaliteit in een poging hem diplomaat te maken. Het plan was dat hij zo onschendbaar de ambassade kon verlaten om, bijvoorbeeld, naar Rusland te reizen. Dit ging niet door.

Ambassadeur

Ook de VS spelen een rol in de saga. The New York Times meldde eerder dit jaar dat Moreno een onderhoud had met Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort. Die zou hebben aangeboden Assange te ruilen voor kwijtschelding van Ecuadors schulden aan de VS.

WikiLeaks zelf suggereerde eind 2016 in uitgelekte Twitter-berichten aan presidentszoon Don Trump Jr. een heel andere uitweg: de regering-Trump zou Australië moeten vragen Assange ambassadeur in Washington te maken. Dit als bedankje, omdat de klokkenluiderssite tienduizenden gehackte e-mails van Trumps tegenstander Hillary Clinton publiceerde.

Ook de laatste ontwikkelingen in deze slepende affaire hebben een sterke internationale dimensie. Tijdens een top met andere rechtse Zuid-Amerikaanse presidenten uitte Moreno vorige week de beschuldiging dat de Venezolaanse leider Nicolás Maduro samen met Correa en Assange zijn regering zou willen „destabiliseren”. Hier leverde hij geen bewijs voor, maar de Venezolaanse staatsszender Telesur en het Kremlin-gezinde Russia Today berichtten wel enthousiast over de INA Papers.