Drie Nederlanders aangehouden om witwassen 1,2 miljard dollar

De drie verdachten zouden voor een Indiaas bedrijf hebben gewerkt als “factuurverdubbelaar”, en daar omgerekend zo’n 9 miljoen euro voor hebben ontvangen.

Foto Remko de Waal/ANP

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag drie oud-medewerkers van een bedrijf in de gemeente West-Betuwe aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij als tussenpersoon hebben geholpen bij het witwassen van zeker 1,2 miljard dollar (ruim 1 miljard euro). Dit zou in opdracht van een Indiaas bedrijf zijn gebeurd, dat actief is in de olie- en gassector.

De Indiase opdrachtgever was in 2006 ingeschakeld om een gaspijpleiding aan te leggen. De drie runden een mondiaal opererend inkoopbedrijf vanuit Nederland, en werden volgens het OM ingezet als zogenoemde factuurverdubbelaars. Het Indiase bedrijf kon via de Nederlanders bouwmaterialen tweemaal in rekening brengen bij de opdrachtgevers van de pijpleiding.

Het geld dat hiermee binnenkwam, werd volgens het OM via Nederland afgeroomd, vermoedelijk door het afsluiten van valse verzekeringscontracten. Via ingewikkelde fiscale constructies via Dubai, Zwitserland en de Caraïben kwam het geld uiteindelijk in Singapore terecht - waar het Indiase bedrijf op papier is gevestigd.

De drie zouden in ruil voor hun hulp omgerekend zo’n 9 miljoen euro hebben gekregen. Ze zijn opgepakt op verdenking van valsheid in geschrift en witwassen in georganiseerd verband.

Correctie (vrijdag 5 april): in een eerdere versie van dit bericht stond foutief vermeld dat het om ambtenaren ging. Dit blijkt niet zeker het geval te zijn, en is hierboven aangepast.