Dochtertje (3) Nederlandse Syriëganger overleden in vluchtelingenkamp

Het is de tweede keer in korte tijd dat een kind van een Nederlandse IS-sympathisant komt te overlijden in Syrië.

Vrouwen en kinderen van IS-strijders in het Al Hol-kamp in Syrië.
Vrouwen en kinderen van IS-strijders in het Al Hol-kamp in Syrië. Foto Maya Alleruzzo/AP

In een vluchtelingenkamp in Syrië is donderdagavond een kind van een Nederlandse Syriëganger overleden. Volgens de Volkskrant en De Gooi en Eemlander gaat het om de driejarige dochter van Angela B. uit Soesterberg die onlangs was geraakt door een granaatscherf.

Het is het tweede kind van een Nederlandse Syriëganger dat in korte tijd in een vluchtelingenkamp overlijdt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen consulaire vertegenwoordiging in Syrië en kan de dood niet bevestigen. B., die in 2014 naar het land afreisde, zou een paar weken geleden met haar twee kinderen gevlucht zijn uit Baghouz, het laatste IS-bastion dat eind vorige maand viel. Ze kwam terecht in vluchtelingenkamp Al Hol, waar volgens hulporganisaties de situatie zorgwekkend is. Naar schatting verblijven daar meer dan 74.000 mensen. Er is tekort aan voedsel, medische zorg en tenten.

Granaatscherf

Het donderdag overleden meisje raakte gewond bij de belegering van Baghouz. B. zou zich vervolgens overgegeven hebben aan Koerdische strijders waarna zij en haar kinderen naar Al Hol werden gebracht. Het meisje is daarna vervoerd naar een ziekenhuis, waar haar situatie verslechterde. Volgens de Volkskrant wordt het kind begraven in kamp Al Hol.

Begin maart overleed in een Syrisch vluchtelingenkamp het twee weken oude dochtertje van Yaro R. uit Arnhem. Het Nederlandse kabinet is tegen het actief terughalen van kinderen uit Syrië. Vrouwen die met hun kinderen willen terugkeren naar Nederland moeten zich melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat in Turkije of Irak. In de praktijk is dit vaak onmogelijk. De vrouwen en hun kinderen worden vastgehouden in de kampen.

Inlichtingendienst AIVD schat het aantal kinderen dat vastzit in Noord-Syrische vluchtelingenkampen op 65.

Lees ook dit stuk over het Al Hol-kamp: In het kamp voor IS-families is de sfeer grimmig