Brieven

Brieven

De moeder der parlementen is oud geworden. Bij het dagelijks drama dat zich in het Lagerhuis afspeelt, wordt de remmende werking van de voorsprong pijnlijk zichtbaar.

Er wordt gestemd met geschreeuw zoals in het antieke Sparta en als speaker John Bercow geen duidelijke meerderheid hoort – een audiometer is natuurlijk taboe – begeven de leden zich naar de lobby’s om individueel ja of nee te stemmen. Daar wordt het stemvee geteld. Zo duurt een stemming een kwartier tot een half uur, een trage procedure die in het licht van de dreigende No Deal-Brexit doet denken aan heren die op de zinkende Titanic nog ‘even’ hun rokkostuum aantrekken. In het antieke Athene verliep het stemmen al doelmatiger, dankzij het gebruik van stemschijven. Voor de Commons zou een moderne variant gezocht kunnen worden. Zo zouden alle leden van het Lagerhuis toch met mobiele apparaatjes worden uitgerust. Misschien was Theresa May, de premier en leider van de Tories, er dan eerder achtergekomen dat voor een goed geregelde uittreding de steun van de oppositie nodig is.

Zelden laat de wet van de remmende voorsprong zich zo aantoonbaar gelden.