Inspectie: Belgische agenten tijdens loopbaan amper gescreend op corruptie

Een gebrek aan screening maakt het agenten veel te makkelijk zich te laten omkopen door criminelen, waarschuwt de leiding van de politie-inspectie.

Een Belgische politie-agent.
Een Belgische politie-agent. Foto Stephanie Lecocq/EPA

De Belgische politie controleert amper of haar agenten wel integer zijn. Daardoor kunnen corrupte politiemedewerkers makkelijker samenwerken met criminelen, waarschuwt de leiding van de politie-inspectie in een onderzoek waar het dagblad De Standaard vrijdag over schrijft.

Agenten moeten in België doorgaans slechts één keer door een screening heen, namelijk bij hun rekrutering. Alleen de enkeling die later in zijn of haar loopbaan toegang krijgt tot zeer geheime informatie, wordt nog eens gekeurd. Doordat er zo weinig controles zijn, heeft de politie volgens inspectiechef Thierry Gillis “geen correct beeld inzake integriteit”.

Dat is kwalijk, zegt Gillis, “zeker gelet op de actualiteit”. Hij doelt op drugscriminelen, die zich in België - en ook in Nederland - steeds meer proberen te vermengen met de bovenwereld. Onder meer door met grote sommen geld agenten om te kopen, zodat die hen van informatie uit politiesystemen voorzien. “De druk op de individuele politieambtenaar stijgt”, aldus Gillis. “Criminelen beschikken over steeds grotere sommen geld. Sommige politiemensen kunnen die roep niet weerstaan.”

Lees ook: Felle strijd tegen cocaïnebananen

Strenger

In Nederland zijn de controles een stuk strenger. Bij hun indiensttreding worden agenten uitgebreid doorgelicht, maar daar blijft het niet bij. Als agenten bijvoorbeeld een andere taak krijgen of vijf jaar in dienst zijn, volgt een extra screening. Dat gebeurt ook als er een vermoeden bestaat dat een medewerker niet integer is. Ook in landen als Roemenië en Albanië, waar corruptie een groot probleem is, zijn de controles strenger, concludeert de Belgische politie-inspectie.

Gillis noemt corruptie bij de politie een “bedreiging voor de democratie”. Hij pleit voor de invoering van meer screening, vooral voor agenten die aantreden als leidinggevende of in de haven van Antwerpen werken. Vorig jaar werd in Antwerpen en Rotterdam bijna zeventig ton aan cocaïne onderschept. 80 procent van die drugs zouden zijn ingevoerd door criminele bendes uit Nederland.