Belgische noodnummers urenlang niet bereikbaar door netwerkstoring

Van 16.30 uur tot omstreeks 19.00 uur waren de noodnummers niet bereikbaar. Wat de storing heeft veroorzaakt, is niet bekend.

Door een storing in het netwerk van de Belgische provider Proximus waren noodnummers niet meer bereikbaar.
Door een storing in het netwerk van de Belgische provider Proximus waren noodnummers niet meer bereikbaar. Foto Stephanie LeCocq/EPA

Door een storing in het Belgische telefoonnetwerk zijn de noodnummers van de brandweer, ambulance en politie in België vrijdag urenlang niet bereikbaar geweest. Burgers in nood moesten via sms contact opnemen, schrijft de Belgische crisisdienst.

De storing trof operator Proximus, waar ook de noodnummers van hulpdiensten op zitten. Volgens de Belgische krant De Morgen begonnen de problemen tussen 15.30 en 16.00 uur. Rond 19.00 uur was de storing verholpen, meldde Proximus op Twitter. Het netwerkbedrijf biedt zijn excuses aan voor de hinder. Het is nog niet duidelijk wat de storing veroorzaakte. Op de website allestoringen.be lopen klachten uit heel België binnen.

De in Brussel gevestigde telefoonprovider zei te kampen met “nationale problemen met het vaste telefoonnetwerk”. Het was de derde storing in het netwerk deze maand. De nooddiensten 100, 101 en 112 waren nog wel bereikbaar via een vaste telefoonlijn op het Proximus-netwerk. “Als het leven van een persoon in gevaar is, kan uitzonderlijk via sms contact opgenomen worden met de noodcentrales via het telefoonnummer 8112”, schreef Proximus. “Vermeld daarbij de plaats, het type incident en de nooddienst die je nodig hebt.”

app 112

Ook de directe verbindingen met verschillende politiekorpsen lagen eruit. De Belgische politie had tijdelijke gsm-nummers naar buiten gebracht die mensen wel konden bellen. Burgers in nood konden ook een melding doorgeven via app 112 van de noodcentrales, een telefoon-app die gedownload moest worden. Het moet nog blijken in hoeverre mensen in nood niet op tijd hulpverlening krijgen.