Twintig Nederlanders gewond bij speedbootbotsing Antwerpen

Drie gewonden zijn er ernstig aan toe. Zij verkeren niet in levensgevaar.

Beeld van de Schelde.
Beeld van de Schelde. Foto iStock

Op de Schelde in Antwerpen zijn vrijdag twintig Nederlanders gewond geraakt toen twee speedboten frontaal op elkaar botsten. Drie van de gewonden zijn er ernstig aan toe, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Zij verkeren niet in levensgevaar. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.

De twintig opvarenden zijn bij een reddingsactie uit het water gehaald. Wat de botsing veroorzaakte, is niet bekend. Volgens dagblad Het Nieuwsblad zeiden ooggetuigen dat de boten “gevaarlijke manoeuvres” uithaalden.

Filmpje botsing

Nieuwszender VRT zegt een filmpje van de botsing te hebben. In de video is te zien dat twee boten eerst vervaarlijk langs elkaar heen scheren. Daarna draaien ze zich om en varen ze weer op hoge snelheid op elkaar af. Dan komen ze tot botsing. Het is niet zeker of het filmpje authentiek is.

Volgens de Belgische krant De Standaard werd de reddingsactie bemoeilijkt door de netwerkstoring die België vrijdagavond trof. Telecombedrijf Proximus kampte door een nog onbekende oorzaak met een technisch falen. De noodnummers van waren daardoor urenlang onbereikbaar. Een brandweerman die niet in dienst was en zich toevallig in de buurt van het ongeluk bevond, attendeerde zijn collega’s op de situatie via hun privénummers, schrijft De Standaard.