Een meisje heeft net water gehaald uit een waterput, die in een gebied staat waar Hutu's en Tutsi's van dezelfde waterput gebruik maken.

Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP

25 jaar na de genocide in Rwanda

Zondag is het 25 jaar geleden dat een van de grootste genocides van de vorige eeuw begon. In 1994 kwamen in honderd dagen tussen de 800.000 en één miljoen Rwandezen om. Hutu’s en Tutsi’s leefden al eeuwen samen, niet als stammen maar als kasten. Propaganda deed de moordpartij ontvlammen. Ondanks de gruwelijke geschiedenis hebben veel Tutsi’s en Hutu’s hun weg naar verzoening gevonden. AFP fotograaf Jacques Nkinzingabo legde het vast met zijn camera.

Thomas Ntashutimwe en Laurence Niyonsaba

De 48-jarige Thomas Ntashutimwe, een Tutsi, samen met zijn vrouw Laurence Niyonsaba (38), een Hutu, in hun huis, ten noorden van de Rwandese hoofdstad Kigali. Een kwart eeuw geleden werd het grootste deel van de familie van Thomas uitgemoord. Toch wilde hij met een Hutu trouwen, om de twee groepen, ondanks het verleden, met elkaar te verenigen. Hij wilde “een basis bouwen voor verzoening”, zegt hij in een interview.

Tutsi Jean-Bosco Gakwenzire zit naast zijn oud klasgenoot Pascal Shyirahwamaboko en diens vrouw, beide Hutu’s. Ze zitten op zondag 3 maart samen in hun kerk, in Byumba, veertig kilometer ten noorden van Kigali. Pascal was een van de mensen verantwoordelijk voor de dood van Jean-Bosco’s vader. Na zijn gevangenisstraf hebben de twee mannen weer een band opgebouwd.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Jean-Bosco Gakwenzire in zijn huis, in Byumba, Rwanda. Hij verloor zijn vader, vrouw en zes kinderen tijdens de genocide.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP

Jean-Bosco Gakwenzire

Jean-Bosco Gakwenzire (L) verloor zijn vader, vrouw en zes kinderen tijdens de genocide. Hij zit naast zijn oud klasgenoot Pascal Shyirahwamaboko en diens vrouw, beide Hutu’s. Ze zitten samen in hun kerk, in Byumba, veertig kilometer ten noorden van Kigali. Pascal was een van de mensen verantwoordelijk voor de dood van Jean-Bosco’s vader. Na zijn gevangenisstraf hebben de twee mannen weer een band opgebouwd.

Josepha Mukaruzima

De 70-jarige Tutsi Josepha Mukaruzima, heeft haar volledige familie verloren tijdens de genocide in 1994. Tijdens de genocide zijn er in dit gebied meer dan duizend doden gevallen, voornamelijk Tutsi’s. In heel het land kwamen in honderd dagen tijd tussen de 800.000 en één miljoen Rwandezen om.

Een deel van het Rwandese dorp Giheta.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Een meisje heeft net water gehaald uit een waterput, die in een gebied staat waar Hutu’s en Tutsi’s van dezelfde waterput gebruik maken.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Jean-Claude Mutarindwa, een Hutu, heeft anders dan zijn familie geen Tutsi’s gedood. Hij was een van de eerste die de Tutsi’s om vergiffenis vroeg. Tijdens de genocide werd ongeveer driekwart van alle Tutsi’s gedood.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP

Giheta

Een meisje heeft net water gehaald uit een waterput vlakbij het Rwandese dorp Giheta, een gebied staat waar Hutu’s en Tutsi’s van dezelfde waterput gebruik maken.
Jean-Claude Mutarindwa, een Hutu, heeft anders dan zijn familie geen Tutsi’s gedood. Hij was een van de eerste die de Tutsi’s om vergiffenis vroeg. Tijdens de genocide werd ongeveer driekwart van alle Tutsi’s gedood.

Former Democratic Liberation Forces of Rwanda

Rwandese rebellen van de Former Democratic Liberation Forces of Rwanda (FLDR) volgen een reintegratie-training in Mutobo, honderd kilometer ten noordwesten van Kigali. De oud-rebellen verblijven drie maanden in het kamp voordat ze weer naar huis mogen. Zo’n 11.000 mensen hebben hier een training gevolgd.

Een lijst met bekende Rwandese geweldplegers die nog steeds worden gezocht.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Nkusi Faustin is woordvoeder van de autoriteit die oorlogsmisdadigers opspoort en straft.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP

Genocide Fugitive Tracking Unit

Een lijst met bekende Rwandese geweldplegers die nog steeds worden gezocht hangt aan een muur bij de Genocide Fugitive Tracking Unit (GFTU). Nkusi Faustin is woordvoeder van de autoriteit die oorlogsmisdadigers opspoort en straft.

De schedels van genocide-slachtoffers die te zien zijn in Ntarama Genocide Memorial, in Kigali.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP
Bezittingen van genocide-slachtoffers te zien in Kigali.
Foto Jacques Nkinzingabo/ AFP

Nyamata Genocide Memorial

Nyamata Genocide Memorial is een herdenkplaats in hoofdstad Kigali. Op de foto’s zien we schedels en bezittingen van genocide-slachtoffers. Tijdens de genocide werden zelfs sommige Hutu’s die zich tegen de genocide verzetten, vermoord door Hutu’s. Vorig jaar april zijn er in Rwanda weer vier massagraven ontdekt in het gebied rond de hoofdstad Kigali.