Zo ziet de ‘verstandige CO2-heffing’ van Mark Rutte eruit

Bedrijven hoeven straks niet over álle CO2 een heffing te betalen. Pieter Omtzigt roept de Eurocommissaris van Financiën op het matje. En ook in tolerant Amsterdam stuit de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers op verzet.

DE VERSTANDIGE HEFFING: Een ”verstandige CO2-heffing”, kondigden Mark Rutte en minister Eric Wiebes vorige maand aan. Nu blijkt dat dat geen algemene heffing wordt: bedrijven gaan, staat in een notie die NRC inzag, niet over álle CO2 een bedrag betalen. Alleen de uitstoot die van het kabinet daadwerkelijk in 2030 moet zijn verdwenen, wordt belast. Zo denkt het kabinet de uitstoot te kunnen terugdringen zonder dat bedrijven uit Nederland vertrekken. Hoe hoog de heffing precies wordt, hoe snel die moet worden ingevoerd, hoe snel het bedrag oploopt - dat is allemaal nog onduidelijk. Maar het is in elk geval geen ‘platte heffing’ waarbij voor álle uitstoot wordt betaald, zoals GroenLinks en de PvdA willen.

MEER REGELS: “De minister staat zelf onder toezicht.” Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming overleefde het debat over alle fouten rond Michael P., de moordenaar van Anne Faber, gisteren uiteindelijk zonder al te grote problemen. Maar de oppositie geeft hem het vertrouwen met ”een bepaalde mate van aarzeling”. Hoe gaat de minister zorgen dat de waslijst aan fouten een volgende keer uitblijft? Dekker kondigde een reeks nieuwe wetgeving aan. Zo moet binnenkort áltijd een risico-analyse worden gemaakt als een dader die psychiatrisch behandeld wordt, op verlof gaat. Dat gebeurt nu niet altijd. ”Dat is de paradox van Den Haag”, schrijft NRC-redacteur Mark Lievisse Adriaanse. ”Na een incident vragen politici om méér regels om te voorkomen dat het weer mis gaat. Maar juist een teveel aan regels wordt door uitvoerders als beklemmende bureaucratie ervaren.”

LINKS BOLWERK: Na jarenlang gesteggel kregen vijf grote steden het voor elkaar: staatssecretaris Mark Harbers gaf hen toestemming om uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Dat gaat niet overal even soepel, ook niet in het linkse, tolerante Amsterdam. De verantwoordelijk wethouder maakte een rondje langs de wijken waarin potentiële opvanglocaties staan. Tegenstanders zijn er ontegenzeglijk in de meerderheid – en heel divers, van een hoogblonde onderneemster tot een keurig in pak gestoken jurist, zag verslaggever Thijs Niemantsverdriet. Er zijn al genoeg problemen in de buurt, vinden ze. Een vrouw zegt bang te zijn voor ”mensen met messen, die een trauma hebben uit de oorlog”. Het risico is minimaal, verzekert de wethouder.

ITALIAANSE BOEKHOUDING: Eurocommissaris Pierre Moscovici moet in Den Haag komen uitleggen waarom hij de begroting van Italië heeft goedgekeurd. Dat wil althans CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, nadat is gebleken dat de Europese Commissie uitging van Italiaanse cijfers bij de beoordeling van de Italiaanse begroting. Het kabinet oordeelde eerder ook al hard over de goedkeuring van de begroting: de cijfers waarop dat oordeel is gebaseerd zijn te rooskleurig en de onderbouwing rammelt. Maar minister Wopke Hoekstra van Financiën stelt dat er weinig steun is voor de Nederlandse zorgen: andere landen maken zich niet zo druk om strenge handhaving van de begrotingsregels.

TERUG NAAR NEDERLAND: “Ik heb liever dat Syriëgangers sterven, dan dat ze terug naar Nederland komen”, zei Rutte in 2015. Uit een reconstructie van de NOS blijkt echter dat Nederlandse diplomaten twee jaar geleden bekeken of ze vier Nederlandse jihadisten ”gecontroleerd” naar Nederland konden halen. Een ambtenaar stelde dat voor “met het oog op de nationale veiligheid”, de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde positief. Er is informatie uitgewisseld met het Vrije Syrische Leger, dat jihadisten gevangen hield. Ook is met een Koerdische militie gesproken over twee vrouwen, die het OM in Nederland wilde laten berechten. Stef Blok, destijds minister van Justitie, greep in en scherpte het beleid aan.

QUOTE VAN DE DAG:

“De EU die oorlog brengt, de EU die hem doet denken aan het Derde Rijk, de EU die de beschaving vernietigt – die monsterlijke EU mag van Baudet blijven als de kiezer dit in een referendum uitspreekt.”

NRC-columnist Tom-Jan Meeus vindt het moeilijk te geloven dat Thierry Baudet plotseling niet meer voor een Nexit is.