Ziekte

Nu al meer Nederlanders met mazelen dan normaal in een jaar

De eerste drie maanden van 2019 zijn vijftien patiënten besmet geraakt met de mazelen. Dat zijn er net zoveel als normaal in een heel jaar. Dat schreef staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Maandag bleek dat drie kinderen op een kinderdagverblijf in Den Haag de mazelen hebben. Een vierde kind is mogelijk ook besmet geraakt. Ze waren niet ingeënt. Kinderen krijgen hun eerste vaccinatie pas met 14 maanden, de tweede als ze negen jaar zijn. Oorzaak van de toename zijn uitbraken in andere Europese landen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt met name voor Italië, Frankrijk en Roemenië. „Uitbraken hebben vrijwel altijd te maken met de vaccinatiegraad in zo’n gebied”, zegt een woordvoerder van het RIVM. (NRC)