Wonderbril 2.0

Spelen Elke maand bespreekt redacteur Marc Hijink nieuwe techtrends, gadgets en apps. Deze maand: de nieuwe versie van Microsoft Hololens toont hologrammen scherper dan ooit.

Gabriel Bouys/AFP

Microsoft toonde onlangs de nieuwe versie van zijn wonderbril, de HoloLens 2. Die voegt digitale 3D-beelden toe aan de werkelijkheid en ‘verankert’ ze in de ruimte waar je staat. Deze hologrammen kun je manipuleren en bewerken – dat maakt de HoloLens tot futuristisch speelgoed voor bijvoorbeeld industriële ontwerpers of mensen die (medische) trainingen geven.

De nieuwe versie heeft eye tracking en weet dus waar je naar kijkt. „Kijk maar naar het vogeltje”, zegt de Microsoft-medewerkster als ze me de bril – meer een helm – opzet. Een digitale kolibrie fladdert rond en probeert mijn aandacht te vangen. Om hologrammen te bewerken moet je ze selecteren, vastpakken en knoppen indrukken. Het blijft gegraai in de lucht, maar de bril volgt elke individuele vingerbeweging en dat vergroot de doeltreffendheid enigszins.

Met een HoloLens zie je een deel van die gemengde werkelijkheid, alsof je door een kijkdoos kijkt. Het blikveld is nu wel groter dan bij de eerste versie en de hologrammen zien er scherper uit. Hij zit lekkerder bovendien, ook voor brildragers. Prijs: 3.500 dollar, nog niet voor de massamarkt.