Vrij zijn is…in handstand op een galopperend paard

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

Foto Peter de Krom

Een meisje van 7 springt op een galopperend paard, knielt met gespreide armen op zijn rug en laat zich dan soepeltjes van het dier afglijden. Samen met paard Update oefent team 2 van voltigevereniging Sint Hubertus uit Lisse de vrije kür voor de wedstrijd van volgende week. Het team bestaat uit meisjes van 7 tot 12 jaar die gymnastische en acrobatische oefeningen uitvoeren op een in een cirkel galopperend paard. In een legging met watermeloenen of met ananassokken aan springen ze op Updates rug, blijven rechtop staan of maken een handstand. Soms solo, soms met zijn tweeën, in ‘pas de deux’.

„Ze vallen niet vaak”, zegt moeder en coördinator Cocky van der Weiden (40). „Even afkloppen.” Ze lacht. „Juist door hun onbevangenheid landen ze bijna altijd goed.”

Longeur Debby van Gerven (40) stuurt Update met zweep en longeerlijn. Als de jongere meisjes rond half acht kroelend met hem de bak verlaten, gaat ze met haar eigen team aan de slag.

Team 1 werkt met paard CJ, dat ze ook wel Harry noemen „want hij kan lomp zijn”, zegt een van de vrouwen.

Van Gerven: „Het is moeilijk om goede paarden te vinden voor deze sport. Niet elk paard laat toe dat je op zijn rug staat. Je merkt het gauw genoeg, als ze niet willen, gaan ze bokken.”

Vandaag traint het team vooral de vrije kür, een serie die de voltigeurs zelf bedenken, naast verplichte nummers als de opsprong, vrije zit of vlag (geknield op het paard je ene arm naar voren en je andere been naar achteren strekken).

Vanaf een smartphone klinkt zacht symfonische muziek: ‘Army of USA’. Bij de wedstrijd zal deze door de bak schallen en dragen de dames T-shirts in camouflageprint.

Circus, op een doodgewone dinsdag in donker en stil Lisse

Het gedreun van de hoeven in het zand. Van Gerven rent op het ritme van het paard en zwaait met kracht en zwier op zijn rug. Even later tilt ze de kleine Paulien (12) schijnbaar moeiteloos de lucht in. Met gespreide benen hangt Paulien enkele seconden boven haar hoofd. Circus, op een doodgewone dinsdag in donker en stil Lisse.

Na de kür zegt trainer en longeur Jeroen Rijpstra (41): „Best goed, alleen nu nog in vier minuten.”

Hijgend en met een rood hoofd staat Van Gerven aan de rand van de bak. Naast oudste voltigeur van Nederland is ze werknemer personeelszaken bij een afvalverwerkingsbedrijf en gescheiden moeder met een zoon en een dochter. Al heel haar leven is ze met paarden bezig. Toen haar kinderen gingen voltigeren, begon zij ook weer: „Fantastisch om gekke trucs uit te halen op een paard. Maar moeilijke afsprongen zoals de kopkiep, met een koprol ervanaf, die doe ik niet meer.”