Voormalig Renault-topman Ghosn opnieuw opgepakt

Arrestatie De borgtocht van Carlos Ghosn duurde een maand. Tegen de ontslagen automaker zijn nieuwe verdenkingen gerezen.

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn Foto Kazuhiro Nogi / AFP

De gewezen topman van de auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, is donderdag opnieuw gearresteerd in Japan. Hij was sinds een maand op borgtocht vrij. De autoriteiten zouden nieuwe aanklachten tegen hem hebben ingebracht vanwege onrechtmatige betalingen aan een autodealer in Oman.

Volgens het Japanse televisiekanaal NHK is Ghosn donderdagochtend vroeg in zijn woning in Tokio opgehaald voor ondervraging. Hierop volgde zijn aanhouding, de vierde sinds vorig jaar november.

De openbaar aanklager in Tokio heeft bekendgemaakt dat de jongste verdenking draait om een betaling van vijf miljoen dollar aan een partij in het buitenland. Japanse media meldden dat het geld bestemd was voor een autodealer in Oman. Een deel zou gebruikt zijn om een privéjacht van Ghosn te betalen. De verdediging stelt dat de betalingen legitiem waren en dat de aankoop van het jacht niets met Nissan te maken gehad heeft.

De 65-jarige Ghosn werd na 108 dagen detentie op 6 maart vrijgelaten na betaling van omgerekend bijna acht miljoen euro borg. Hij was aangehouden op de verdenking van fraude en andere financieel wangedrag. Aan Ghosns vrijlating op borgtocht werden strenge voorwaarden gesteld. Zo mocht hij geen internet gebruiken, het land niet verlaten en moest hij instemmen met cameratoezicht op zijn voordeur.

Woensdag kondigde Ghosn via zijn Twitter-account aan dat hij op 11 april een persconferentie zou geven, waarin hij de „waarheid” zou vertellen over zijn situatie. Volgens zijn advocaat houdt de nieuwe arrestatie daarmee verband.

De gevallen automagnaat heeft volgens zijn verdediging een videoboodschap opgenomen voor het geval hij weer zou worden ingesloten voordat hij zijn verhaal kon houden. Die video wordt later vrijgegeven.

In een verklaring noemde Ghosn zijn aanhouding „belachelijk en willekeurig". Hij sprak van een poging hem de mond te snoeren. De advocaat van Ghosn verwacht dat de aanklagers nu zullen inzetten op een langere voorlopige detentie.

Autofabrikant Renault uitte woensdag voor het eerst openlijke kritiek op de ontslagen topman. Het bestuur van de automaker, deels in handen van de Franse staat, zei Ghosn een deel van zijn pensioen te willen ontnemen en „behoudt zich het recht voor” hem in Frankrijk voor de rechter te dagen. Het beschuldigt hem van „twijfelachtige en heimelijke praktijken” wat zijn persoonlijke uitgaven betreft.