Venezuela

Maduro-regime zet Guaidó onder druk met afnemen van zijn onschendbaarheid

Oppositieleider Juan Guaidó.
Oppositieleider Juan Guaidó. Foto AFP

De Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft woensdag de druk op zijn machtsrivaal Juan Guaidó opgevoerd. Een door het regime opgezette grondwetgevende vergadering ontnam de oppositieleider zijn parlementaire immuniteit. Hierdoor kan het Hooggerechtshof, dat loyaal is aan het regime, vervolging van Guaidó doorzetten. Hij kan nu door de autoriteiten worden aangehouden.

Guaidó, voorzitter van de door de oppositie gecontroleerde Nationale Assemblee, liet zich in januari uitroepen tot ‘interim-president’, kort nadat Maduro zich op basis van frauduleuze verkiezingen voor een nieuwe termijn had laten beëdigen. Sindsdien betwisten beide leiders elkaar de macht. Guaidó geniet steun van ruim vijftig vooral westerse landen, waaronder de VS.

Die bondgenoten waarschuwden Maduro eerder Guaidó met rust te laten. De vraag is of het regime hem alsnog zal oppakken. Op een kortstondige arrestatie na kon Guaidó de afgelopen weken zijn gang gaan.

Wel wordt hij juridisch tegengewerkt. Het Hooggerechtshof legde hem een uitreisverbod op, dat Guaidó negeerde door naar Colombia te reizen om – vergeefs – westerse noodhulp het land in te dirigeren. Vorige week besloot de rekenkamer dat Guaidó de komende 15 jaar geen publiek ambt mag bekleden, omdat hij zou hebben gelogen bij het opgeven van zijn privé-vermogen.

Zaterdag wordt weer betoogd in Venezuela, waar de humanitaire crisis zich verdiept met haperende water- en elektriciteitsvoorzieningen.