Twintig doden bij aanval op overheidsgebouw Afghanistan

Volgens de autoriteiten zou de aanval van Talibaanstrijders op de veiligheidsposten rondom het hoofdkwartier van de regering in het district Bala Murgab nog altijd bezig zijn.

De aanval vond plaats in de westelijke provincie Badghis in Afghanistan.
De aanval vond plaats in de westelijke provincie Badghis in Afghanistan. Foto

Bij een aanslag in het noordwesten van Afghanistan zijn donderdagochtend ten minste twintig militairen en politieagenten om het leven gekomen. De terreurbeweging Talibaan heeft de aanslag opgeëist. De aanval op een overheidscomplex is volgens een raadslid in de provincie Badghis nog steeds gaande, meldt persbureau AP.

Volgens de autoriteiten bestormden Talibaanstrijders vlak voor zonsopgang de veiligheidsposten rondom het hoofdkwartier van de regering in het district Bala Murgab. Er zouden nog zo’n zeshonderd medewerkers van de veiligheidstroepen in de basis aanwezig zijn.

Een woordvoerder van de provincie zei tegen AP dat het dodental naar verwachting nog zal oplopen.

Vredesbesprekingen

Ondanks vredesbesprekingen tussen de VS en de Talibaan blijft de terreurgroep bijna dagelijks Afghaanse troepen aanvallen. De Amerikaanse vredesgezant Zalmay Khalilzad heeft onlangs in Kabul gelobbyd voor “intra-Afghaanse” vredesbesprekingen. Khalilzad sprak daarbij ook meerdere malen met de Talibaan, meest recentelijk in Qatar. De Talibaan ziet de Afghaanse regering als een marionet van de Amerikaanse politiek, en weigert daarom met de Afghaanse regering te onderhandelen.

Elders in het land vonden donderdag eveneens aanslagen plaats. In de noordelijke provincie Baghlan kwam een arts om het leven en vielen achttien gewonden bij een bombardement op een kliniek. Een explosief dat aan een busje vastzat in de provincie Nangarhar verwondde vijf omstanders. Geen van deze aanslagen is tot nu toe opgeëist.