Thuiskok

Zwartzuur van kip

Dit is een recept van chef Lonny Gerungan die in 2015 op Bali zijn restaurant D’Roemah by Lonny opende. Mijn geliefde maakt vaak zwartzuur van kip of eend en dat is altijd een succes bij gasten. De azijn kunt u vervangen door citroensap, dat maakt het wat zachter en fruitiger. U kunt het serveren met witte rijst en atjar tjampoer. Gerungan stelt er witte rijst, gebakken aardappels of aardappelpuree bij voor.

Verdeel de kip in stukken en wrijf ze rondom in met nootmuskaat, zout en peper. Pel de uien en snijd ze fijn. Verhit een wajan op hoog vuur en giet de olie erin. Bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin; schep ze uit de pan en laat ze uitlekken.

Fruit de uien in de achtergebleven olie goudbruin, bak de kruidnagels en het kaneelstokje even mee en voeg de wijn, de kecap manis en een scheutje azijn toe. Breng aan de kook. Leg de stukken kip in de saus en laat ze op laag vuur in 30-40 minuten gaar stoven.

Maak de saus zo nodig op smaak af met nog wat azijn, want zwartzuur moet zoetzuur smaken, en bind hem met een beetje aardappelmeel dat je met wat water glad roert.