Partij voor de Dieren gaat samenwerken met Europese zusterpartijen

Dierenpartijen Elf dierenpartijen werken, op initiatief van de PvdD, samen voor de Europese Verkiezingen.

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) Foto SANDER KONING
Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) Foto SANDER KONING

De Partij voor de Dieren gaat voor de verkiezingen voor het Europese Parlement samenwerken met tien Europese zusterpartijen. Donderdag presenteerden de partijen, die zich verenigen onder de naam ‘Animal Politics EU’, hun manifest in Brussel. Naast de PvdD gaat het om dierenpartijen uit Duitsland, België, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus.

„Onze beweging is sterker dan ooit,” zegt Europarlementariër namens de PvdD Anja Hazekamp. De ondertekenaars hopen op vijf tot zeven zetels in het parlement. Op dit moment hebben alleen de PvdD en de Partei Mensch Umwelt Tierschutz uit Duitsland één zetel. Beide hopen dit jaar op verdubbeling. Opkomende partijen deze verkiezingen zijn Pacma uit Spanje (gepeild op twee zetels) en PAN in Portugal (gepeild op één zetel).

De partijen willen onder meer betere bescherming van huisdieren, verbeterde dierentransporten en eenverbod op dierproeven en stierenvechten. Hoe al die ideeën precies door de verkozen partijen worden uitgewerkt, wist Martin Buschmann van de Partei Mensch Umwelt Tierschutz. „We beginnen pas net, dus precies weet ik het niet. We zijn geen echte politici, gewoon een stel mensen met gekke ideeën.”

Wereldwijde samenwerking

De PvdD bouwt al langer aan wereldwijde samenwerking met actiegroepen en politieke partijen die opkomen voor dierenrechten. Marianne Thieme, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, was mede om die reden de afgelopen jaren vaak afwezig. Tussen mei 2017 en mei 2018 voerde ze slechts vijf debatten in de Kamer, volgens Thieme omdat ze bezig was de PvdD internationaal uit te bouwen. Later dat jaar werd ze overigens, tot afgelopen februari, door ziekte uitgeschakeld.

Beluister onze podcast Haagse Zaken: Waarom de PvdD geen lachertje meer is

De Europese samenwerking begon in 2012, toen het platform Animal Politics Foundation (APF) werd opgericht. Bij de Europese verkiezingen in 2014 werkten zeven van de Europese dierenpartijen al samen onder de naam Euro Animal 7. Dat het nu geen Euro Animal 11 is geworden, ligt aan het Verenigd Koninkrijk. De dierenpartij weet pas of ze aan de verkiezingen meedoet wanneer er een definitieve beslissing valt over de Brexit, dus het is nog onzeker of de samenwerking uiteindelijk uit tien of elf partijen zal bestaan.

„Het is fantastisch om te zien hoe we groeien”, zegt Silvia Barquero van de Spaanse dierenpartij Pacma. „Onze partij is opgericht vlak na de PvdD, en we hebben hen altijd als voorbeeld gezien. Wij werden in het begin ook niet serieus genomen, en het heeft ons erg geholpen om te zien hoe de PvdD omging met andere politieke partijen.” Barquero verheugt zich op de samenwerking met Hazekamp. „We werken nu al samen aan een petitie tegen kleine dierenkooien. Dat zal waarschijnlijk ook ons eerste voorstel zijn in het parlement.”

In het Europees Parlement maakt de PvdD deel uit van de fractie Europees Unitair Links/Noord Groen Links (GUE/NGL), die grotendeels uit (voormalig) communistische en eurosceptische partijen bestaat. Binnen GUE/NGL heerst geen fractiediscipline: leden mogen zelf bepalen wat ze stemmen, zonder met de rest van de fractie op een lijn te hoeven zitten. Hazekamp: „Ik voel me daar prima thuis, omdat we er vast kunnen houden aan onze eigen idealen.”

Voor de partijen daadwerkelijk een eigen fractie kunnen vormen, moeten ze nog een sterke winst boeken. In het Europese Parlement kan dat pas vanaf 25 zetels, en in het gunstigste geval komen de partijen daarvoor deze verkiezingen nog zo’n achttien zetels tekort. Maar als het aan Francisco Guerreiro van dierenpartij PAN in Portugal ligt, vormen de partijen over vijf jaar een volledige fractie. „Ons grootste doel is om een politieke familie te vormen, liefst in de nabije toekomst. Daarom groeien we ook zo hard. Dit is maar een fase in die groei, er komt nog veel meer aan.”