PSV terug op eerste plek eredivisie na ruime winst op PEC, Feyenoord wint ook

Het werd 4-0 in Eindhoven, onder meer dankzij twee doelpunten van De Jong. Feyenoord won met 3-0 van sc Heerenveen en heeft weer zicht op de derde plek van de ranglijst.

Darryl Lachman, Gustavo Harmer, Thomas Lam (allen PEC). Gastón Pereiro en Steven Bergwijn (PSV) tijdens de wedstrijd in het Philips-stadion.
Darryl Lachman, Gustavo Harmer, Thomas Lam (allen PEC). Gastón Pereiro en Steven Bergwijn (PSV) tijdens de wedstrijd in het Philips-stadion. Foto ANP

Na donderdagavond bezet PSV weer de koppositie in de eredivisie. De club won met gemak tegen PEC Zwolle: het werd 4-0 in Eindhoven.

Luuk de Jong opende de score halverwege de eerst helft: hij kopte een hoekschop van Gastón Pereiro binnen. De Eindhovenaren liepen in de tweede helft verder uit, onder meer door een rush van Steven Bergwijn. Hij profiteerde op eigen helft van balverlies door PEC-speler Pelle Clement en wist daarna zelf de bal in het doel te werken. De defensie van PEC en keeper Micker van der Hart oogden de hele wedstrijd zwak.

Later scoorde opnieuw De Jong, wederom met het hoofd. In blessuretijd scoorde ook invaller Donyell Malen nog het laatste doelpunt, kort nadat een doelpunt van Cody Gakpo was afgekeurd door de videoscheidsrechter vanwege buitenspel. Door de ruime overwinning heeft PSV de eerste plek op de ranglijst weer overgenomen van Ajax. De Amsterdamse club won woensdagavond met 5-2 van FC Emmen.

Feyenoord nadert AZ na winst op sc Heerenveen

Ook Feyenoord heeft donderdagavond gewonnen. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst won de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen met 3-0, waardoor de derde plaats van de eredivisie weer in zicht is.

Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis en Tonny Vilhena maakten de doelpunten van de thuisploeg. Van zowel Jørgensen als Berghuis werd een doelpunt afgekeurd op advies van de VAR.

Feyenoord verkleinde de achterstand op nummer drie AZ tot een punt. Er zaten slechts 25.000 toeschouwers in De Kuip. Veel supporters verklaarden zich solidair met de fans van Vak S, die voor straf niet naar binnen mochten. De tribune achter een doel moest leeg blijven vanwege het vuurwerk dat daar tijdens het thuisduel met PSV werd afgestoken. (ANP)