Private equity verovert kinderopvang

Overname Een grote overname in de kinderopvang: marktleider KidsFoundation wil concurrent Partou inlijven.

Foto Kees van de Veen

KidsFoundation was al de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, maar kondigde donderdag aan nog verder te groeien. De Canadese eigenaar, private-equityfonds Onex, wil samen met investeringsmaatschappij Waterland concurrent Partou inlijven en daarmee zijn positie als marktleider verstevigen. Samen hebben de organisaties straks ruim 60.000 kinderen, 650 locaties, 8.000 medewerkers en een gezamenlijke omzet van 268 miljoen euro.

Hoeveel de partijen betalen voor de overname van de aandelen van Navitas Capital, eveneens een private-equityfonds, willen ze niet zeggen. De transactie moet nog goedgekeurd worden door de ondernemingsraden van beide bedrijven en toezichthouder ACM.

KidsFoundation is onder verschillende merken actief in de kinderopvang, zoals Smallsteps en Zus en Zo. De vestigingen van het bedrijf bevinden zich in onder meer Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

De overname komt niet geheel onverwacht. Onex kondigde vorig jaar bij de overname van KidsFoundation al aan verder te willen kijken. De Nederlandse markt is sterk gefragmenteerd en kent veel kleine spelers. Tekenend is het feit dat de nieuwe combinatie zich met een aandeel van 8 procent marktleider mag noemen.

Het gevolg daarvan is dat de kleine organisaties kwetsbaar zijn in tijden van economische krimp en politieke maatregelen zoals verandering in de kinderopvangtoeslag. Gaat de subsidie omlaag, dan moeten ouders meer zelf betalen. Vaak zoeken ze dan naar andere vormen van opvang.

Wie een groter deel van de markt in handen heeft, kan deze omstandigheden beter het hoofd bieden, zegt Peter Roosenboom, hoogleraar private equity aan de Erasmus Universiteit. „Het geeft KidsFoundation een betere onderhandelingspositie als het gaat om inkoopvoorwaarden en stelt ze in staat grotere investeringen te doen.” KidsFoundation deed de afgelopen jaren al verschillende kleine overnames. Roosenboom ziet in de stap de aanzet tot verdere consolidatie van de markt.

De Nederlandse kinderopvang kent de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse partijen. Zo heeft het Noorse Norlandia diverse kinderdagverblijven in het zuidwesten van het land. Het Amerikaanse Kindergarden heeft 55 vestigingen, vooral in de Randstad.

Lees ook: Wat is voor mijn baby de beste opvang?

Je kunt je afvragen hoe wenselijk die ontwikkeling is, zegt Roosenboom. „Waarom willen we niet dat het primair onderwijs op grote schaal privaat wordt, maar kan dat met kinderdagverblijven wel?” Één van de gevolgen is dat gemaakte winst terugvloeit naar investeerders, in plaats van naar de kinderopvang. „Deze investeringsmaatschappijen trekken kinderopvangorganisaties leeg en hangen ze vol met schulden”, stelde PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk vorig jaar.

KidsFoundation-voorganger Estro werd door voorgaande eigenaren zo volgestopt met schulden dat het in 2014 een faillissement moest aanvragen. Nog diezelfde dag maakte het bedrijf echter een doorstart. 1.000 werknemers verloren hun baan. Deze omstreden pre-packconstructie werd in 2017 door het Europese Hof verboden.