Panterprint in het wild

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends wij vallen, en waarom. Deze keer: de panterprint.

Cora Bronkers & Allard Faas

Wat?

De vacht van de gevlekte panter of luipaard heeft een duidelijke functie: onzichtbaar zijn in de omgeving, zodat de prooi ongestoord kan worden benaderd.

Een mens in een panterprint, daarentegen, is allesbehalve onzichtbaar – geen print die zo hard roept dat de drager, meestal een draagster, geen muurbloempje is. Hoe stijlvol, chic, vrolijk of decoratief een panterprint ook kan zijn, hij houdt altijd iets uitdagends. Het is het ultieme dessin voor de vrouw die zich bewust is van haar seksuele kracht. Niet voor niets draagt Anne Bancroft in The Graduate ondergoed met panterprint – het was de bedoeling haar neer te zetten als een roofdier.

Panterprint – en in het verleden ook panterbont – is een van de ultieme modeklassiekers. Al in de achttiende eeuw werden stoffen bedrukt met het dessin, en ver, ver daarvoor werd het bont gedragen in landen waar de dieren van nature leven. Het aantal keer dat de print de afgelopen honderd jaar in de mode is geweest, is bijna niet te tellen. Met name de laatste jaren is het bijna elk jaar raak.

In het wild zie je de print opvallend vaak bij vrouwen van boven de vijftig. Niet per se een groep die zich veel gelegen laat liggen aan modetrends, wel een die in onze maatschappij vaak over het hoofd wordt gezien. Panterprint is daar een prima wapen tegen.

Van links naar rechts: Joce Berg, Tineke Funhoff, Dolores Brewster, , Miranda Vleeschdraager Cora Bronkers & Allard Faas

Wie?

Joce Berg (68, host van pub-quizzen) is „al zeker twintig jaar” dol op de panterprint. Ze heeft niet alleen kleding in panter, maar ook tapijt, kleedjes en kussens. „Het is het enige dessin dat bij mij past. Ik ben geen type voor bloemetjes.”

Tineke Funhoff (72, vertaler) draagt de panterprint sinds haar achttiende, toen ze het huis uitging. Ze voelde zich er al eerder toe aangetrokken, „maar dat soort kleding werd door mijn ouders niet op prijs gesteld. Als ik mijn kast opendoe, komt er een jungleschreeuw uit.” Funhoff is ook dol op zebra.

Dolores Brewster (59, eigenaar van een vintagewinkel en ook gekleed in vintage) ontdekte de panterprint vijf jaar geleden. „Ik vind het echt mooi.” Ze draagt liefst verschillende kledingstukken in panterprint bij elkaar – op schoenen na, heeft ze elk kledingstuk en accessoire in panter.

Miranda Vleeschdraager (54, werkzoekend) is dan weer „helemaal niet zo’n type dat altijd in panterprint loopt”. Toch viel ze voor deze blouse, ook vanwege de rand van nepleer, die ze deze week zag in een winkel in Zandvoort. Het is niet haar eerste keus er haar panterlaarsjes bij te dragen. „Maar omdat ik bij een vriendin in Zandvoort logeer, had ik er geen andere schoenen bij.”

Cora Bronkers & Allard Faas