Onderzoek

Minister: crash toestel Ethiopian Airlines niet de schuld van piloten

De piloten van de vorige maand neergestorte Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines hebben geen fouten gemaakt; zij slaagden er niet in het dalende toestel te laten klimmen, ondanks dat ze aanvankelijk door Boeing voorgeschreven noodprocedures volgden. De Ethiopische minister van Transport heeft dat donderdag bekendgemaakt, nadat The Wall Street Journal dat eerder op basis van betrokkenen bij het Ethiopische onderzoek naar de vliegramp had gemeld. Boeing stuurde na de crash van een andere Boeing 737 Max in oktober in Indonesië nieuwe instructies naar piloten. Die verduidelijkten hoe het automatische besturingssysteem, dat het vliegtuig stabiel moet houden, uitgeschakeld kan worden. Door dit systeem uit te schakelen konden piloten een dalend toestel weer onder controle krijgen. (NRC)