Nooit eerder zoveel bouwbedrijven in Nederland

Het aantal bouwbedrijven groeide met 8 procent tot bijna 182 duizend. Er zijn steeds meer eenmansbedrijven bij gekomen.

Een bouwplaats in het zakendistrict de Zuidas in Amsterdam.
Een bouwplaats in het zakendistrict de Zuidas in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het aantal bouwbedrijven is vorig jaar flink toegenomen. De sector groeide volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met zo’n 8 procent tot bijna 182 duizend vestigingen. Nog nooit waren er zo veel bedrijven in de bouwsector.

Nieuwe eenmanszaken veroorzaakten vrijwel de gehele groei. Het ging dan bijvoorbeeld om aannemers, stukadoors en loodgieters- en schildersbedrijven. Volgens een woordvoerder van het CBS is de groei deels te verklaren doordat werknemers die eerst voor grote bedrijven werkten vaker voor zichzelf beginnen. De sector kampt nog steeds met een personeelstekort. In 2017 waren er 457.000 mensen werkzaam in de sector. Voor de crisis, in 2007, waren dat er nog 534.000.

Het gaat de laatste jaren weer beter in de bouw, nadat het door de crisis in 2008 in een diep dal raakte. Eerder meldde het CBS dat de omzet in de sector vorig jaar met ruim 10 procent was gestegen, het grootste groeipercentage in meer dan tien jaar tijd.

Lees ook: De bouwsector komt op stoom: goed nieuws voor de bouwers, minder leuk voor gemeentes

Den Haag koploper

In Den Haag was de toename van het aantal klusbedrijven het grootst. Het aantal groeide daar met 1.790 tot 10.155. In Rotterdam groeide het aantal bouwondernemingen eveneens flink, met 975 vestigingen tot 6.250. In Amsterdam groeide de sector met 635 bedrijven tot 6.315.

In Zuid-Holland nam het aantal bouwbedrijven zowel absoluut als relatief dan ook het meest toe. De bouwsector groeide daar in een jaar met 11,1 procent tot ruim 44.000. Na Zuid-Holland bevinden zich de meeste bedrijfsvestigingen in Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. In Utrecht groeide de sector met 10,8 procent.