Nieuwe Australische wet moet gewelddadige inhoud op sociale media tegengaan

Bij het niet snel genoeg verwijderen van gewelddadige inhoud, kunnen leidinggevenden bij sociale media tot drie jaar cel krijgen.

Minister van Justitie Christian Porter en minister van Communicatie Mitch Fifield tijdens een persconferentie in Canberra.
Minister van Justitie Christian Porter en minister van Communicatie Mitch Fifield tijdens een persconferentie in Canberra. Foto Mick Tsikas / AAP Image / via REUTERS

In Australië is donderdag nieuwe wetgeving aangenomen die sociale media moet straffen wanneer zij gewelddadige inhoud niet snel genoeg van hun platforms verwijderen. Leidinggevenden bij bedrijven die sociale media aanbieden, kunnen onder de nieuwe wet maximaal drie jaar cel krijgen en een geldboete oplopend tot tien procent van de jaaromzet van het bedrijf.

Onder gewelddadige inhoud vallen moorden, aanslagen, verkrachtingen en kidnapping. Een jury moet beslissen of internetplatforms tijdig hebben gehandeld.

De nieuwe wetgeving is een reactie op de aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch op 15 maart, waarbij vijftig mensen werden doodgeschoten en tientallen anderen gewond raakten. Na de aanslag voerde Nieuw-Zeeland een verbod op semi-automatische aanvalsgeweren in.

Verantwoordelijkheid

Christian Porter, de Australische minister van Justitie, zei dat internetplatforms niet als wapen gebruikt moeten kunnen worden. Volgens hem waren Australiërs het unaniem eens dat internetplatforms meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de inhoud van berichten. Google reageerde door te zeggen dat het “zero tolerance” geeft voor berichten met terroristische inhoud.

Lees ook: Australië wist dat dit eraan zat te komen

Donderdag werd ook de aanklachten bekend tegen Christchurch-hoofdverdachte Brenton Tarrant. De 28-jarige Australiër wordt verdacht van vijftigvoudige moord en 39 keer poging tot moord. Tarrant moet aanstaande vrijdag weer in de rechtszaal verschijnen.