Bijna 1.800 edelherten afgeschoten in Oostvaardersplassen

Tussen 10 december en 1 april zijn 1.745 edelherten afgeschoten. De provincie Flevoland wil dat in het natuurgebied een populatie van 490 dieren wordt gehandhaafd.

Een edelhert in de Oostvaardersplassen in Flevoland.
Een edelhert in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Foto Olivier Middendorp

In de Oostvaarderplassen zijn in de afgelopen maanden in totaal 1.745 edelherten afgeschoten, meldt Staatsbosbeheer. Daarmee is bijna het doel gehaald van 1.800 dieren die moesten worden gedood om tot de gewenste populatiegrootte van 490 herten te komen, om zo te voorkomen dat veel dieren verhongeren.

De dieren werden tussen 10 december en 1 april geschoten door boswachters en jagers. Volgens de provincie Flevoland moet vóór 1 januari 2020 de populatie alsnog naar 490 worden teruggebracht. Het jachtseizoen ligt nu stil, vanwege het broedseizoen van vogelsoorten in de Oostvaardersplassen dat tot 1 september duurt. Ook in oktober worden geen edelherten afgeschoten, omdat het dan bronsttijd is.

Eind oktober wordt de populatie herten in het gebied opnieuw geteld. Van 1.235 dieren is het vlees volgens Staatsbosbeheer ter consumptie aangeboden. De vraag of die dieren moesten worden afgeschoten, leidde vorig jaar tot veel discussie. In een rechtszaak in november concludeerde de rechtbank in Utrecht dat de dieren mochten worden afgeschoten. Meerdere actievoerders zijn tot taakstraffen veroordeeld. Veel mensen die tegen het afschieten waren, plaatsten illegaal voedsel in het natuurgebied, zodat de dieren in de winter niet verhongerden.

Bekijk ook de fotoserie: Afschot in de Oostvaardersplassen: één hert gefotografeerd