Cycloon

Overlevenden ‘Ida i’ op grote schaal ingeënt tegen cholera

WHO en Unicef zijn in Mozambique begonnen met het toedienen van bijna 900.000 vaccinaties tegen cholera. Drie weken nadat cycloon Idai aan land kwam in het zuidoosten van Afrika, zijn ruim duizend mensen met de ziekte besmet, meldden de hulporganisaties op basis van gegevens van het Mozambikaanse ministerie van Volksgezondheid.

In Beira, een havenstad aan de oceaan met zo’n half miljoen inwoners, werden 959 van de 1.052 choleragevallen geconstateerd. De ziekte, die acute diarree veroorzaakt, kan binnen enkele uren dodelijk zijn. Vooral kinderen en andere kwetsbare groepen lopen veel risico. Vooralsnog is één Mozambikaan gestorven aan de ziekte.

Unicef spreekt over de ergste natuurramp in de afgelopen twintig jaar. Naast de vaccinatiecampagne werken hulpverleners aan het herstellen van waterreinigingscentra en verspreiden ze waterzuiveringsproducten. Circa 90 procent van Beira werd verwoest door Idai.

In totaal werden zo’n 1,85 miljoen Mozambikanen getroffen toen Idai op 14 maart aan land kwam. Meer dan 100.000 van hen zitten nog in vluchtelingenkampen. In Mozambique traden rivieren buiten hun oevers en verzwolgen dorpen. Ook buurlanden Malawi en Zimbabwe werden getroffen. In de drie landen vielen door het natuurgeweld bijna 900 doden. (NRC)