Merkel haalt schilderijen Emil Nolde van de muur in kanselarij

Nazi-sympathieën Angela Merkel wil twee werken van Emil Nolde niet meer hebben, na een verzoek ze uit te lenen voor een expositie over de nazi-sympathieën van de Duitse kunstenaar.

Merkel in 2008 in Berlijn bij ‘Dahlia’s en zonnebloemen’ uit 1928 van Emil Nolde. Ze hoeft Noldes werk nu niet meer in haar werkkamer.
Merkel in 2008 in Berlijn bij ‘Dahlia’s en zonnebloemen’ uit 1928 van Emil Nolde. Ze hoeft Noldes werk nu niet meer in haar werkkamer. Sean Gallup

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft twee schilderijen van Emil Nolde (1867-1956) uit haar kantoor laten weghalen. Nolde, een van de grootste Duitse kunstenaars van de twintigste eeuw, is omstreden vanwege zijn sympathie voor het nationaal-socialisme van Hitler.

De aanleiding was een bruikleenverzoek van de eigenaar, de Pruisische Cultureel Erfgoedstichting. Voor een tentoonstelling over Nolde en zijn rol in het nazisme wilde de stichting het schilderij Brecher (1936) lenen uit kanselarij. Merkel besloot daarop ook Blumengarten (1915), het andere schilderij van Nolde in haar werkkamer te retourneren. Dat maakte een regeringswoordvoerder donderdag bekend.

Nolde hield van ‘Germaanse kunst’ en hij was een antisemiet die joodse kunsthandelaars en schilders in diskrediet heeft gebracht. Toch hing er ook een schilderij van hem op de beruchte, in 1937 door de nazi’s georganiseerde propagandatentoonstelling Entartete Kunst. Nadien legden de nazi’s hem een schilderverbod op.

De woordvoerder Merkel maakte donderdag ook bekend dat de kanselier bij de Pruisische Cultureel Erfgoedstichting twee kunstwerken van een andere Duitse expressionist heeft uitgezocht voor haar werkkamer: schilderijen van Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976). Een schilder van onbesproken gedrag.