Libische generaal: strijd om Tripoli is begonnen

In een video getiteld ‘Bevrijd Tripoli’ draagt generaal Khalifa Haftar zijn eenheden op om op te rukken naar de hoofdstad. Het Verenigd Koninkrijk heeft opgeroepen tot een spoedberaad met de VN-Veiligheidsraad.

De Libische generaal Khalifa Haftar zegt dat de strijd om de hoofdstad Tripoli is begonnen.
De Libische generaal Khalifa Haftar zegt dat de strijd om de hoofdstad Tripoli is begonnen. Foto Philippe Wojazer/Reuters

De Libische generaal Khalifa Haftar heeft donderdag zijn troepen opgedragen om op te rukken naar Tripoli, waar de internationaal erkende regering gevestigd is. Dat maakte de commandant volgens internationale persbureaus bekend in een video getiteld ‘Bevrijd Tripoli’, kort nadat zijn eenheden van het zelfbenoemde Libische Nationaal Leger (LNA) de laatste grote plaats ten zuiden van de hoofdstad hadden overwonnen.

“Vandaag maken we onze mars af. We beginnen binnenkort”, zegt Haftar in de video. Zijn troepen moeten volgens de generaal zo min mogelijk geweld gebruiken. Regeringstroepen die hun wapens neerleggen en een witte vlag hijsen “zijn veilig”. Inwoners van Misrata zeggen tegen persbureau Reuters dat regeringstroepen uit het kuststadje zich verplaatsen naar Tripoli om de hoofdstad te verdedigen. Volgens een woordvoerder van de Haftar-troepen zijn er bij schermutselingen inmiddels twee gewonden gevallen.

Daarmee dreigt een verdere escalatie van geweld in het olierijke land. VN-chef António Guterres, die donderdag op bezoek was in Tripoli, probeert de gemoederen te bedaren om geplande vredesonderhandelingen tussen Libische facties later deze maand te redden. Die moeten ervoor zorgen dat er nieuwe verkiezingen komen. “Er is geen militaire oplossing, alleen dialoog kan de Libische problemen oplossen”, zei Guterres woensdag.

Stad Gharyan in handen van Haftar

Ook de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië hebben in een gemeenschappelijke verklaring tot rust gemaand. Haftar riskeert met zijn agressieve toon dat “Libië terugvalt in chaos”, waarschuwen de landen. Het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels opgeroepen tot een spoedberaad met de VN-veiligheidsraad.

Eenheden van Haftar - een oudgediende van de in 2011 verdreven heerser Moammar Gaddafi - rukken gestaag op. Donderdag zouden zijn manschappen troepen loyaal aan de in Tripoli gevestigde premier Fayez al-Serraj volledig hebben verdreven uit Gharyan - zo’n honderd kilometer van de hoofdstad. Het is niet duidelijk of en hoeveel doden er bij de strijd zijn gevallen.

Lees ook: Libische rivalen beloven (weer) vrede

Libië is momenteel grofweg opgedeeld tussen een door het Westen gesteunde regering in Tripoli en een club gesteund door Haftar die opereert vanuit Benghazi in het oosten. Ook wordt er op verschillende plekken gevochten met fundamentalistische rebellen.