Axa Victory: knipbestendig slot

Ontmanteld Wat openbaart zich als je een bekend product demonteert? Deze maand een fietsslot van Axa.

Peter Lipton

Picken, pellen, breken, zagen en knippen – fietsendieven verzinnen steeds iets nieuws om sloten te kraken. En dus moeten slotenfabrikanten voortdurend innoveren. Axa Bike Security uit Veenendaal heeft het traditionele ringslot „opnieuw uitgevonden” met de Axa Victory (adviesprijs 38,95 euro).

De klinknagels van de stalen behuizing (de twee hoefijzervormige delen bovenaan de foto) zijn vervangen door een naadloos gelaste verbinding die openbreken, het zogenoemde pellen, veel lastiger maakt. De gegalvaniseerde beugel (onderop de foto) is extra gehard en daardoor „35 procent knipbestendiger”. En de binnenzijde van de cilinder kreeg een glooiend profiel waarop het gangbare picking-gereedschap geen houvast meer heeft.

De sleutels zijn in België geproduceerd, de overige 22 onderdelen in Veenendaal. Daar produceert Axa jaarlijks met een volautomatische productielijn 2 miljoen ringsloten. De assemblage van het Victory-slot geschiedt echter in Polen: het topmodel uit het programma vergt namelijk nog enig handwerk.

Volgens ramingen van de Fietsersbond verdwijnen jaarlijks rond de half miljoen fietsen. Een ringslot alleen biedt onvoldoende bescherming tegen diefstal. Axa adviseert de fiets met een tweede slot vast te maken aan een hek of paal. Dat voorkomt dat de fiets elders op het gemak wordt gekraakt. Dieven zijn bovendien vaak in één type slot gespecialiseerd.