Huis voor Klokkenluiders valt verder uiteen

Crisis Vier adviseurs verwijten collega’s in een brief aan de Tweede Kamer onkunde en een kille houding ten opzichte van klokkenluiders.

Minister Stef Blok opende in 2016 het Huis voor Klokkenluiders. Dat heeft intussen nog geen enkele klokkenluiderszaak opgelost.
Minister Stef Blok opende in 2016 het Huis voor Klokkenluiders. Dat heeft intussen nog geen enkele klokkenluiderszaak opgelost. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Huis voor Klokkenluiders is doormidden gebroken. Bijna de voltallige afdeling Advies, die klokkenluiders bijstaat bij het melden van misstanden, wil opstappen. De adviseurs verwijten de andere medewerkers van het instituut onkunde en een te kille houding ten opzichte van klokkenluiders.

Dat staat in een brief die vier adviseurs maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De Kamer is bezig met een poging om het disfunctionerende klokkenluidershuis weer op de rit te krijgen, maar ziet het voor zijn ogen uit elkaar vallen. De interne verhoudingen bij de Utrechtse organisatie, die in drie jaar tijd zo’n 9 miljoen euro heeft uitgegeven maar nog geen enkele klokkenluiderszaak heeft opgelost, verslechteren met de dag.

Lees ook Bestuurlijke chaos bij Huis voor Klokkenluiders

De overblijvende medewerkers, die misstanden onderzoeken en voorlichting geven over het voorkomen van het uit de hand lopen van klokkenluiderszaken, verwijten op hun beurt de adviseurs dat die te veel op de hand zijn van klokkenluiders.

Ondermijning

Er zijn medewerkers die klokkenluiders „tot voorbij het gaatje” willen helpen, schrijven acht overblijvende medewerkers woensdag aan de Kamer. In de brief beschrijven zij ook een „aanhoudende situatie van ondermijning” van het Huis, „onveiligheid, kramp en gespannenheid in de organisatie” en „uitval en vertrek van medewerkers”.

Ook hekelen zij een aantal kritische artikelen in onder meer NRC over het functioneren van de organisatie. „In gesprekken met verzoekers, werkgevers en sollicitanten wordt het beeld uit de media dat het Huis niet deugt teruggegeven. Onderzoekers staan dan al op achterstand voordat de eerste stap is gezet.”

De Tweede Kamer voert deze en volgende week vertrouwelijke gesprekken over de crisis bij het Huis. De week daarna volgt een openbaar debat met de verantwoordelijke minister Kajsa Ollongren (D66).