Grote overname in de kinderopvang aangekondigd

De eigenaar van KidsFoundation wil de aandelen Partou kopen, hebben de bedrijven bekendgemaakt. Dat zou geen directe gevolgen hebben voor de opvang.

Partou in De Bilt. De bedrijven hebben samen zo'n 650 vestigingen.
Partou in De Bilt. De bedrijven hebben samen zo'n 650 vestigingen. Foto Vincent Jannink/ANP

Onex, de eigenaar van kinderopvangorganisatie KidsFoundation, wil concurrent Partou overnemen. De twee organisaties zouden samen 8 procent van de kinderopvangmarkt in handen krijgen, goed voor de opvang van 60.000 kinderen per dag. De overname moet nog goedgekeurd worden door de toezichthouders, en ook de ondernemingsraden mogen zich er nog over uitspreken, schrijven de bedrijven donderdag in een verklaring.

Medewerkers uit de opvang zullen als gevolg van de overnamen hun baan niet verliezen, zegt een woordvoerder van Partou. Daarvoor is de vraag naar kinderopvang momenteel te groot. Om diezelfde reden zouden er ook geen plannen liggen om vestigingen te sluiten.

Of er bijvoorbeeld op de kantoren wel banen verdwijnen is nog de vraag. Die wordt pas beantwoord als de overname wordt goedgekeurd. Dan wordt ook besproken of de bedrijven onder verschillende merknamen blijven opereren.

Grootste

KidsFoundation is naar eigen zeggen de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland. Zus en Zo, Smallsteps en Belle Fleur vallen onder deze organisatie. Eigenaar Onex wil nu samen met investeerder Waterland ook de aandelen Partou van investeringsmaatschappij Navitas Capital kopen. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook de termijn waarop de bedrijven de deal hopen af te ronden, is nog onduidelijk.

Door samen te gaan zeggen de bedrijven samen meer te kunnen investeren en te kunnen profiteren van elkaars kennis en contacten met bijvoorbeeld universiteiten. Bovendien, stellen zij in een verklaring, helpt het om beter in te spelen op nieuwe wet- en regelgeving en “economische omstandigheden”. Over de vraag of er in de toekomst bijvoorbeeld vanwege die omstandigheden wel vestigingen worden samengevoegd of verdwijnen, wil de woordvoerder “niet speculeren”.

In totaal werken bij de twee bedrijven nu 8.000 mensen. Er zijn 650 opvanglocaties, voor een belangrijk deel gevestigd in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.