Kabinet wil gebruik van elektrische halsbanden voor honden verbieden

Elektroshockhalsbanden worden gebruikt voor training maar doen “ernstige inbreuk op het welzijn van de honden”, zegt minister Carola Schouten.

De Nationale Politie oefent voor de Nuclear Security Summit in 2014. Deze politiehond heeft geen stroomband om.
De Nationale Politie oefent voor de Nuclear Security Summit in 2014. Deze politiehond heeft geen stroomband om. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het gebruik van ‘stroombanden’ bij het trainen van honden moet vanaf 1 januari 2020 verboden zijn. Dat wil het kabinet, schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Stroombanden zijn halsbanden die elektrische stroomstoten of elektromagnetische signalen kunnen geven aan de hond die ze draagt. Ze worden bediend met een afstandsbediening.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van een stroomband “ernstige inbreuk doet op het welzijn van het dier”, stelt de minister:

“Het gebruik van stroombanden veroorzaakt onnodige pijn bij honden. Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder gebruik van een stroomband – bij.”

Bambinokatten

De minister heeft tevens nieuwe regels aangekondigd voor het fokken van de raskat Bambino Sphynx. Dat zijn naaktkatten met hele korte pootjes. Op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft de minister criteria opgesteld waarmee de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteitbeter toezicht kan houden op de gezondheid van deze katten.

De designerkat Bambino Sphynx heeft een aantal gezondheidsproblemen en -risico’s die het gevolg zijn van fokken op uiterlijke kenmerken. Zo is de vachtloze huid gevoeliger voor zonlicht, met een verhoogd risico op huidkanker tot gevolg. Ook hebben de katten geen snorharen, waardoor ze zich minder goed kunnen oriënteren. Door hun korte pootjes hebben ze een hoger risico op onder andere artrose en hernia’s.