Nederlandse F-16 boven Vlieland geraakt door eigen munitie

Het toestel liep beschadigingen op, maar niemand is gewond geraakt. De Inspectie Veiligheid Defensie onderzoekt het voorval.

Een F-16 stijgt op in Leeuwarden. Archiefbeeld.
Een F-16 stijgt op in Leeuwarden. Archiefbeeld. Foto Siese Veenstra/ANP

Een F-16 van de Nederlandse luchtmacht heeft in januari tijdens een oefening per ongeluk zichzelf beschoten. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) heeft een onderzoek geopend, werd woensdag bekendgemaakt. Het toestel kon veilig aan de grond gezet worden op de vliegbasis Leeuwarden. Niemand is gewond geraakt.

De vlieger van het gevechtstoestel oefende samen met een andere F-16 op het beschieten van een doel met het boordkanon, schrijft de IVD op haar site. Zeker een van de afgevuurde patronen heeft daarbij het toestel geraakt. Stukjes van de munitie kwamen daarna in de motor terecht. De inspectie spreekt van een “zelfbeschieting”. Onderzocht wordt hoe het ongeluk kon gebeuren en of de bemanning van de vliegtuigen of medewerkers op het oefenterrein in gevaar zijn geweest.

Over een mogelijke verklaring voor het incident wil de IVD niet speculeren: “dat wordt onderzocht”.

Schade

Details over de schade wil de IVD niet bevestigen. De inspectie deelde wel een foto van het beschadigde vliegtuig. Daarop is te zien dat er twee diepe krassen in de beplating van de straaljager zitten. Die bevinden zich vlak onder de cockpitkoepel die de piloot beschermt. Het boordkanon van de F-16 bevindt zich ongeveer op dezelfde hoogte in de romp als de beschadigingen, zij het iets verder richting de staart van het toestel.

In oktober ging in België een F-16 in vlammen op tijdens werkzaamheden. Het toestel was getroffen door munitie afgevuurd door een technicus die bezig was met een tweede toestel. Een vliegtuig brandde uit, de ander raakte beschadigd. Twee defensiemedewerkers moesten behandeld worden.

Beschadigingen aan de F-16. Foto IVD