‘Ik wil Facebook gezellig houden, daarom volg ik geen nieuws meer’

Mediavreters In deze rubriek vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Aritha de Jonge (35). ‘Eigen sores zet ik niet online. Die wil ik ook niet lezen van anderen.’

Illustratie Anne Caesar van Wieren

De Amsterdamse buschauffeur Aritha de Jonge (35) kijkt al van jongs af aan elke dag naar The Bold and the Beautiful. „Het is begonnen bij oma. Met haar keek ik elke aflevering van The Bold. Als je een aflevering kijkt, zijn je verdere zorgen op de achtergrond. Wegduiken in een lekker onrealistisch Hollywoodscenario. Ik voel me er vertrouwd mee, ken de personages, zit in het verhaal.”

„Op een bepaald moment kreeg ik de behoefte om over de verwikkelingen te praten met anderen. Facebook had alleen een Amerikaanse pagina, dus ik begon een Nederlandse versie. Voor oma. Zo houd ik haar een beetje levend. Nu hebben we 30.000 likes. Een hoeveelheid die oma niet zou kunnen geloven. Al zou ik haar ook moeten uitleggen wat Facebook überhaupt is.”

„Elke dag beschrijf ik wat er in de aflevering is gebeurd en maak ik scènefoto’s. Op dit moment speelt een verhaallijn over een babyswitch. Iemand krijgt te horen dat haar kindje dood is, terwijl het in werkelijkheid naar een ander personage voor adoptie gaat. Veel fans winden zich erover op. Ze vinden het te ver gaan.”

„Mensen vinden het niet snel goed. Er gebeurt te weinig, of wat er gebeurt is te veel. Ik ben allang blij dat het eens niet over een driehoeksverhouding gaat. De schrijvers zijn verzot op die verhaallijn. Volgens mij is The Bold ergens altijd al wel saai geweest. Het hoort bij de serie. De schrijversfamilie die achter de soap zit, schrijft ook The Young and the Restless. Die soap is wat serieuzer. The Bold is zweveriger en hoeft niet realistisch te zijn. Zo onderscheidt het zich, dat moet zo blijven.”

„Als beheerder van een Facebookpagina heb je nog wel eens gedoe. Ik verwissel wel eens namen en krijg daar soms lelijk commentaar op. Of er zijn mensen die enkel naar de pagina komen om de mensen die er actief zijn belachelijk te maken. Daar heb ik een bloedhekel aan. Ik heb als reactie op gezeur weleens gedeeld dat ik, een alleenstaande moeder die in wisseldiensten werkt, dit er belangeloos bij doe. Er kwamen overweldigend veel bedankjes. Zoiets maakt dat je door wilt gaan. Op de bus merk ik dat ook, mensen zeggen sneller iets negatiefs dan iets positiefs. Al kom ik weinig akeligs tegen in mijn werk. Wat je geeft, krijg je terug. Buschauffeur worden was mijn kinderdroom. Elke dag achter het stuur ben ik trots dat ik het heb bereikt.”

„Mijn online leven wil ik gezellig houden. Nieuws volg ik niet meer via sociale media. De reacties op hun sites trok ik ook niet meer. Ik begon me steeds vaker geroepen te voelen in te grijpen. Er iets van te zeggen. Die irritatie wilde ik niet meer. Nu surf ik zelf naar nieuwswebsites – zonder reactiemogelijkheid – als ik iets wil weten.”

„Facebook wil ik leuk houden. Mijn eigen sores zet ik er niet op. Die wil ik ook niet lezen van anderen. Ik volg er onder andere de radiopresentatoren Mattie & Marieke. Zij vullen voor mij het gat dat Edwin Evers achterliet. Oh, ik moest zo janken toen hij aankondigde te gaan stoppen. Alles aan het programma klopte, de humor, de muziek. Zo’n programma wordt een deel van je. Qmusic vind ik het beste alternatief. Ze betrekken hun luisteraars door in de app te vragen of je een nummer goed vond.”