Recensie

Recensie Media

‘Ik was jou’ toont de personen achter typetjes in ‘Koefnoen’ en ‘Kopspijkers’

In de nieuwe podcastserie Ik was jou gaat tekstschrijver en presentator Owen Schumacher in gesprek met de personen die hij in satirische programma’s als Kopspijkers en Koefnoen persifleerde. Van de ruim honderdvijftig typetjes interviewt hij er in deze reeks zes. Onder hen Gerrit Zalm, Andries Knevel en Jack Spijkerman. Wat maakte het de moeite waard om voor even hun identiteit te lenen? Wat drijft hen en hoe gaan zij om met kritiek?

In de eerste aflevering, maandag 1 april gelanceerd, spreekt Schumacher met wijnmaker en schrijver Ilja Gort in zijn pied-à-terre in Amsterdam. Nadat Gort al wijn slurpend wordt geïntroduceerd, vraagt de man die zijn neus voor vijf miljoen euro liet verzekeren zich toch af wat Schumacher precies wil. „Wat kom je eigenlijk doen?”, vraagt Gort wantrouwig. Wil je je eigen prestatie verbeteren?” Nee, iets goedmaken komt Schumacher niet doen. Hij erkent dat het makkelijk is om vanaf de zijlijn kritiek te leveren en iemand na te doen. Met bewondering en empathie zoekt hij nu toenadering.

De twee hebben het vooral over Frankrijk, wijn en reclame maken. Het zijn de uitspattingen van Gort die het geheel vermakelijk maken. Natuurlijk gaat hij zijn nieuwe boek aan de man brengen. „Je hebt vier seizoenen staan klootviolen om die wijnen goed te krijgen. Wie maakt me los, wie koopt dat verdomde boek van mij.” Meer diepgang dan een korte uitweiding over het plan dat Gorts ouders voor hem hadden en dat nooit mocht uitkomen, krijgt het gesprek niet. Gort bevestigt vooral wat we al van hem wisten.

Wat de podcast bijzonder maakt is een kennismaking met Schumacher zelf. Die het ongemakkelijk vindt om naar zijn eigen werk te kijken met degene die hij in het fragment nadoet. Dat onschuldige is volgens Gort de kracht van de komiek: een wolf in schaapskleren.