Hier gaat bloed vloeien

Kijken Het confronterende zelfportret van Maria Lassnig is een hoogtepunt op haar eerste tentoonstelling in Nederland.

Hauser & Wirth

Je moet het maar durven. 85 jaar is de Oostenrijkse Maria Lassnig (1919-2014) als ze dit zelfportret maakt. Levensgroot schildert ze haar aftakelende lichaam. Ze toont hoe haar huid is gaan lubberen om haar knokige lijf, hoe haar borsten een schaduw zijn van wat ze ooit waren. Wijdbeens nodigt ze je uit om naar haar kale schaamlippen te staren. Wegkijken is niet mogelijk, want Lassnig houdt je gegijzeld met haar pistool. Met haar andere hand richt ze een pistool op haar slaap. Woedend kijkt ze je aan. Er gaat sowieso bloed vloeien.

Du oder ich (2005) is komende maand een van de hoogtepunten op de tentoonstelling Ways of Being, die het Stedelijk Museum organiseert ter ere van Lassnigs honderdste geboortejaar.

‘Jij of ik’. Het is gespierde taal voor een oude dame. De titel doet denken aan de beroemde scène uit Taxi Driver, waarin Robert de Niro zijn spiegelbeeld confronteert met een geladen pistool en de woorden ‘You talkin’ to me?’ Ook Lassnig moet voor de spiegel hebben gezeten toen ze haar zelfportret schilderde. Ze lijkt haar woede op ons te richten, maar bedreigt in feite vooral zichzelf.

6 april t/m 11 augustus, Stedelijk Museum Amsterdam