Grote regionale verschillen in zorgkosten bij dementie

Omdat zogenoemde dementienetwerken de zorg elk op hun eigen manier organiseren, lopen de kosten sterk uiteen, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Een oudere vrouw met twee verschillende schoenen aan zit op een stoel. Dementienetwerken organiseren hun zorg elk op hun eigen manier, concludeert het onderzoek van Vektis.
Een oudere vrouw met twee verschillende schoenen aan zit op een stoel. Dementienetwerken organiseren hun zorg elk op hun eigen manier, concludeert het onderzoek van Vektis. Foto Roos Koole/ANP

De zorgkosten die dementiepatiënten declareren verschillen sterk per regio. Omdat zorg door zogenoemde dementienetwerken op verschillende manieren wordt georganiseerd, kunnen de gedeclareerde kosten per patiënt oplopen tot zo’n 8.500 euro per patiënt per jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van zorgonderzoeksbureau Vektis in opdracht van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Volgens ZN vertonen dementienetwerken, die elk bestaan uit een aantal gemeenten, grote verschillen in het gebruik van eerstelijnsverblijven (korte medische verblijven in instellingen of ziekenhuizen), wijkverpleging en ziekenhuisopnames. Die verschillende aanpak is terug te zien in de kosten. “In dementienetwerken waar mensen met dementie wijkverpleging krijgen, verblijven deze mensen als ze worden opgenomen korter in het ziekenhuis”, aldus ZN.

Volgens de koepelorganisatie laat het onderzoek ook zien dat het inschakelen van een zogenoemde casemanager, iemand die de patiënt helpt de zorg te organiseren, een “positief effect” heeft op de zorgkosten. “In netwerken die een casemanager hebben, wonen de dementiepatiënten langer thuis en is de duur van medische verblijven vaak korter”, aldus de ZN-woordvoerder.

Vergrijzing

In 2017 telde Nederland 256.000 mensen met dementie. Hun zorg kostte dat jaar 9,3 miljard euro (36.400 euro per persoon). Door de intensieve begeleiding en zorg die vaak nodig is, heeft de ziekte ook de hoogste zorgkosten. Naar schatting is van 50.000 dementiepatiënten niet bekend welke zorg zij precies gebruiken, bijvoorbeeld omdat zij alleen door mantelzorgers ondersteund worden.

Door de vergrijzing in Nederland zijn er naar verwachting in 2040 meer dan een half miljoen dementiepatiënten.