Cameraman Barrie Britton film een albatros die zijn jong voert.

Sophie Lanfear/Silverback/Netflix

Interview

‘Geen betere woordvoerder voor onze planeet dan Sir David’

Keith Scholey Alastair Fothergill „Als we nog een keer een grote natuurserie maken moet die ook gaan over klimaatproblematiek.” Dat werd Our Planet: nu bij Netflix, met Sir David Attenborough.

Met zijn eerste eigen natuurserie zet Netflix meteen groot in. De makers hebben 2,5 jaar gefilmd op alle continenten en de wereldberoemde bioloog en programmamaker David Attenborough (92) heeft de serie ingesproken. Ook hebben de makers een duidelijke boodschap: we moeten nu iets doen om de natuur te redden. Kritiek op vergelijkbare natuurseries was juist dat de klimaatproblematiek grotendeels buiten beeld werd gehouden. De gevolgen van de opwarming van de aarde en de afname van biodiversiteit vormen in Our Planet juist een rode draad.

Producers Keith Scholey (61) en Alastair Fothergill (58 ) maken al decennia lang natuurproducties, in het verleden vaak voor de BBC. Ze spraken voorafgaand aan de lancering van hun nieuwe serie met NRC.

Scholey: „We zeiden in het begin tegen elkaar: als we nog een keer zo’n grote natuurserie gaan maken, dan moeten we de aandacht vestigen op de problemen die er spelen. Daarover moeten we duidelijk zijn, maar we moeten ook duidelijk zijn over mogelijke oplossingen. Dat zagen we als onze opdracht.”

Fothergill, die hits maakte als Blue Planet en Planet Earth, vult aan: „Er vinden grote veranderingen plaats in de natuur. Als makers zagen we dat en daarom voelen we nu zo veel urgentie. We proberen wel om een goede balans te vinden tussen amusement, educatie en de boodschap. We zijn ons er zeer van bewust dat mensen na een lange werkdag niet willen dat we met een vinger gaan wijzen.”

Jullie werken voor het eerst samen met Netflix. Hoe was dat?

Fothergill: „Een van de redenen om met Netflix te werken is de kans om de serie tegelijkertijd in 190 landen te lanceren. Dat was met onze andere series wel eens een probleem. Planet Earth is uiteindelijk aan heel veel landen verkocht, maar het duurde vele jaren voordat het overal te zien was. Daarnaast is het publiek van Netflix jonger. De generatie die echt veel geeft om toekomst van de planeet zit in de leeftijdsgroep 16 tot 30 jaar. Zeker hier in het VK is dat een groep die traditionele, lineaire tv heeft verlaten.”

Sir David Attenborough blijft werken voor de BBC, maar doet nu hier de voice-over. Hoe belangrijk is hij?

Scholey: „We werken al 35 jaar met David. Zijn rol is cruciaal, ook vanwege de autoriteit die zijn stem uitdraagt. We willen vertellen hoe belangrijk de natuur is en dan kun je geen betere woordvoerder hebben.”

Hij wordt door velen gezien als de meest betrouwbare stem van Groot-Brittannië.

Scholey: „Absoluut. Al kun je zeggen dat er momenteel niet veel concurrentie is.”

Wat is er te zien in de serie? Hebben jullie favoriete momenten?

Scholey: „We houden van paradijsvogels, David vooral. We hebben een soort gefilmd die waarschijnlijk de meest complexe dansroutine van de dierenwereld laat zien. We zijn er trots op dat we die act hebben gefilmd. Het is heel grappig.”

Fothergill: „We hebben ook gekozen voor sequenties die een groter verhaal vertellen. In Sumatra hebben we orang-oetans gefilmd. Het is waarschijnlijk de laatste generatie die in het wild zal leven. We zien een vrouwelijke orang-oetan die ‘gereedschap’ gebruikt: ze vangt mieren met stokken. Ze heeft ook een kind. Het eindigt met een shot waarin je de rand van het regenwoud ziet. En dan zie je oliecentrales aan de horizon.”

„Maar het is niet allemaal slecht nieuws. In de aflevering over de zee zien we een groep van meer dan honderd bultrugwalvissen in de buurt van Zuid-Afrika. Zelfs vijf jaar geleden was het onmogelijk om zo veel walvissen tegelijk te filmen. Dat het nu wel kan komt door het verbod op commerciële walvisjacht in de jaren zeventig. Dus er zijn oplossingen. Dat willen we laten zien, want anders heb je de kans dat kijkers hun hoofd in het zand zullen steken.”