Fikse toename aantal ProRail-boetes voor waaghalzerij bij overwegen

Afgelopen jaar schreef ProRail bijna 3.000 boetes uit voor gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergangen. In 2017 waren dit er nog zo’n 1.100.

Station Breda.
Station Breda. Foto Rob Engelaar/ANP

Het aantal boetes dat is uitgedeeld door ProRail voor gevaarlijk gedrag bij spoorwegovergangen is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. De spoorwegbeheerder schreef in 2018 bijna drieduizend boetes uit. In 2017 waren dat er nog bijna 1.100.

De toename van het aantal boetes is te danken aan een nieuwe handhavingsmethode. Zeker de helft van de boetes werd uitgeschreven op basis van camera’s, die slechts bij twee overgangen in Hilversum staan opgesteld. Sinds april vorig jaar doet ProRail met het Openbaar Ministerie daar een proef met flitscamera’s.

De camera’s controleren het negeren van rood licht door auto’s en bromfietsen of andere voertuigen. Komend jaar gaan ze ook controleren op stilstaan op de overweg. Identificatie gebeurt op basis van het kenteken van de overtreder. Om risicovol gedrag van voetgangers te controleren worden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ingezet.

Cameratoezicht uitbreiden

ProRail meldt dat de proef met cameratoezicht succesvol verloopt. Om deze reden is het spoorbeheerbedrijf van plan het cameratoezicht uit te breiden naar andere locaties. Het is nog niet bekend op hoeveel plekken en waar de camera’s komen te staan.

ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom zegt dat er in de loop van het jaar minder overtredingen werden gesignaleerd. “Als mensen eenmaal een bon thuis hebben gekregen, gaan ze minder snel opnieuw te fout in. Dat is het kinderachtige, dat mensen toch kijken naar de pakkans”, zegt Eikelboom.

De woordvoerder benadrukt dat het ProRail niet gaat om het aantal boetes. “Het geld gaat naar justitie, niet naar ProRail. Wij willen gewoon minder recidiven zien.” De BOA’s stellen processen-verbaal op en de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau.

Lees ook: Pier Eringa, de mediagenieke baas van ProRail, stapt volgend jaar op. ‘Een Pietje Bell die altijd wil winnen’

Verschillende boetes

Automobilisten en motorrijders die bij rood licht een overgang op rijden krijgen en betrapt worden krijgen hiervoor een boete van 230 euro. Voor brommers is dat 160 euro. 80 procent van de ProRail-boetes werden uitgeschreven voor dit vergrijp.

In 2018 zijn er 31 aanrijdingen geweest op overwegen. Hierbij kwamen veertien mensen om het leven. In 2017 vielen er vier dodelijke slachtoffers door ongelukken bij overwegen. Er zijn in Nederland ongeveer 1.900 spoorwegovergangen op de openbare weg.