Reportage

Fietsen, toeristen, multiculti, wiet

Expositie Leerlingen van ‘ Generatie Z’ maakten kunstwerken voor de generaties na ons. Het Stadsarchief laat hun kijk zien op het Amsterdam van nu.

Leerlingen van het Berlage Lyceum gingen aan de slag met de vraag: ‘Wat zou men over honderd jaar van ons moeten weten?’ Hun werk hangt in het Stadsarchief.
Leerlingen van het Berlage Lyceum gingen aan de slag met de vraag: ‘Wat zou men over honderd jaar van ons moeten weten?’ Hun werk hangt in het Stadsarchief. Foto Bas Uterwijk

Achter twee dikke, turquoisekleurige kluisdeuren in het Stadsarchief bevindt zich het voormalige safedeposit van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Waar rijke Amsterdammers vroeger hun kostbare bezittingen verzamelden, zijn nu exposities. Je kunt er oude foto’s, tekeningen en prenten van Amsterdam bekijken, die zijn geschonken door de bevolking. Ook de andere expositie in deze ruimte, I am Gen Z, bevat geschenken. Geschenken van ‘Generatie Z’ (geboren vanaf midden jaren 90) aan de toekomstige inwoners van Amsterdam.

Mavo-3-leerlingen van het Berlage Lyceum gingen afgelopen maanden aan de slag met de vraag: ‘Wat zou men over honderd jaar van ons moeten weten?’ De groep werd verdeeld over de categorieën Iconen, Mode & Uiterlijk, Dromen & Idealen en Leven in Amsterdam. Onder begeleiding van Amsterdamse kunstenaars maakten ze vervolgens een Top 40 in de vorm van affiches, foto’s en beschilderde fleecetruien. Het resultaat is een mix van Lil Kleine, Amsterdamse coffeeshops en een uitgehongerde ijsbeer.

Een groot karton met bovenin een trotse Trump met zonnebril, en onderin een drol met het kapsel van de president. Dat is een van de kunstwerken in de eerste kluis. Op het bordje onder het affiche in de categorie Dromen & Idealen leggen Shivano Paragh (15) en Lucas Justus (15) hun keuze uit: „Wij hebben dit kunstwerk gemaakt omdat we tegen president Trump zijn. Wat mensen zien over hem is een hele goede leider/president, maar veel mensen zien hem bijvoorbeeld als totale shit.”

Kunstenares Lego Lima begeleidde de groep leerlingen die hun iconen mocht portretteren. Met hout en verf zijn onder andere Selena Gomez, Lil Kleine en Barack Obama vastgelegd. Uit het hoofd van Steve Jobs groeit een boom, met aan de takken overal het Apple-logo. „Hij was gekozen als beste van de geschiedenis door de Europese unie en Obama”, staat erbij.

De kunstwerken in de categorie Leven in Amsterdam tonen veel kanten van de stad anno 2019. Amsterdam als fietsstad. Amsterdam als toeristenstad. Ook het multiculturele Amsterdam komt terug in de expositie: een foto van een biddende moslima met glitterbroek en gelakte nagels, een groepsfoto van leerlingen van het Berlage Lyceum met een niet-westerse achtergrond. En natuurlijk ontbreken de coffeeshops niet. „Veel toeristen kennen Amsterdam van de wiet en komen daar onder andere ook voor naar Amsterdam”, schrijven Syrin Tijani (15) en Kyara Stuger (15) bij een foto van een coffeeshop. Onder de foto van een vrijwel lege Amsterdamse speeltuin staat een boodschap aan de volgende generatie: „Iedereen zit binnen op PlayStation of op iPads iedereen is bezig met de online wereld. Hoe is dat nu in jullie tijd?”

I am Gen Z, t/m 21 april, Stadsarchief, Vijzelstraat 32. www.amsterdam.nl/stadsarchief