ExxonMobil mag resolutie van aandeelhouders negeren

Klimaateisen De Amerikaanse waakhond SEC wijst klimaateisen voor olieconcern ExxonMobil van de hand en noemt ze ‘micromanagement’.

Topman Darren Woods van ExxonMobil.
Topman Darren Woods van ExxonMobil. Foto Bloomberg

ExxonMobil mag aandeelhouders negeren die het olieconcern tot klimaatbeleid willen bewegen. Dat maakte de Amerikaanse beurswaakhond SEC woensdag bekend. De blokkade is een tegenvaller voor een groep institutionele beleggers die willen dat het olieconcern serieuze klimaatdoelen stelt.

De Securities and Exchange Commission vindt het de eigen verantwoordelijkheid van de directie van het olie- en gasbedrijf is om zijn klimaatbeleid te bepalen. De SEC noemt de klimaateisen van de aandeelhouders „micromanagement”.

Een groep institutionele beleggers aangevoerd door de Church of England en de staat New York wilde in mei op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het Amerikaanse ExxonMobil een klimaatresolutie in stemming brengen. Ze vragen het concern om klimaatdoelen te stellen die passen bij het VN-klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor moet het gebruik van fossiele brandstoffen sterk dalen.

In een reactie noemt de Church of England de beslissing van de SEC „teleurstellend en verwarrend”. „Exxon onderschat nog steeds hoe beleggers denken over klimaatrisico’s”, aldus het kerkgenootschap.

Institutionele beleggers vragen steeds luider om klimaatbeleid bij fossiele bedrijven. Tegen Shell zijn de afgelopen drie jaar al klimaatresoluties in stemming gebracht door de Nederlandse financiële actiegroep Follow This.

Shell stelde als eerste grote oliebedrijf een klimaatdoel met het oog op ‘Parijs’. Het maakte in december bekend dat het die doelen, na overleg met grote aandeelhouders zoals ABP, wil koppelen aan de beloning van bestuurders. Ook zegde het in dat kader deze week zijn lidmaatschap op van een ‘fossiele’ lobbygroep.

In december maakten Church of England en de staat New York bekend dat ze eenzelfde klimaatresolutie als die tegen Shell zullen indienen bij ExxonMobil. In de Verenigde Staten mogen bedrijven echter bezwaar aantekenen tegen resoluties van aandeelhouders. Daarin vond ExxonMobil nu gehoor bij de SEC.

Oprichter Mark van Baal van Follow This noemt de uitspraak een „grote tegenvaller”. „De bedoeling is dat het klimaat bij elk oliebedrijf op de agenda komt.”

Financiële actiegroepen en een enkele grotere belegger willen vergelijkbare resoluties indienen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van BP, Chevron, het Noorse Equinor en twee Australische olie- en gasbedrijven. Onbekend is of het Amerikaanse Chevron ook bezwaar tegen de resolutie heeft aangetekend bij de SEC.

Lees ook: Kleine belegger trekt aan Shell