Ex-vrouw Bezos houdt Amazon-aandelen ter waarde van 36 miljard dollar

Het echtpaar Bezos gaf eerder dit jaar aan dat zij gaan scheiden. Amazon-oprichter Jeff Bezos houdt het stemrecht over alle aandelen, en ook de belangen in ‘The Washington Post’.

Amazon-oprichter Jeff Bezos en MacKenzie, toen nog zijn vrouw, op een foto uit 2013.
Amazon-oprichter Jeff Bezos en MacKenzie, toen nog zijn vrouw, op een foto uit 2013. Foto Kevork Djansezian/AFP

MacKenzie Bezos krijgt een kwart van de aandelen in Amazon die zij deelde met haar ex-man Jeff. In totaal is dat 4 procent van de aandelen, met een waarde van 36 miljard dollar (32 miljard euro). De twee kondigden eerder dit jaar aan te zullen scheiden; de onderhandelingen daarover zijn nu afgerond. Dat meldt MacKenzie donderdagavond op Twitter.

Haar ex-echtgenoot Jeff, de topman en oprichter van Amazon, houdt het stemrecht over al haar Amazon-aandelen. Hij heeft volgens tijdschrift Forbes een geschat vermogen van 131 miljard dollar (ruim 115 miljard euro). De grote webwinkel behaalde in 2018 een recordomzet: het maakte meer dan 10 miljard dollar nettowinst. Verder levert MacKenzie ook de belangen in die het paar gezamenlijk had in The Washington Post en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Lees ook: in februari liep een ruzie tussen Jeff Bezos en het roddelblad ‘National Enquirer’ hoog op

Bezos prees zijn toenmalige vrouw eerder voor haar hulp in de begindagen van het bedrijf. Zo schrijft Business Insider dat zij een van de eerste werknemers was bij het concern en ook een belangrijk eerste contract sloot, met boekenwinkelketen Barnes & Noble. Over de financiële details van de echtscheiding die MacKenzie donderdag bekendmaakt, schrijft zij: “Ik ben blij dat het proces om mijn huwelijk met Jeff te beëindigen is afgerond.”

Het echtpaar Bezos was 25 jaar getrouwd.