Recensie

Recensie Muziek

Egoshow van Todd Rundgren teert op oude roem

De eens onuitputtelijke rockgod Todd Rundgren (70) maakte er voor verwachtingsvolle oude fans in Paradiso een rommeltje van.

Todd Rundren bij een show in 2018 in Agoura Hills, Californië.
Todd Rundren bij een show in 2018 in Agoura Hills, Californië. Foto Scott Dudelson/Getty Images

Een levende legende is hij zeker. Dat gaf Todd Rundgren (70) nog geen vrijbrief om er zo’n rommeltje van de maken, voor verwachtingsvolle oude fans in Paradiso. Mooie liedjes heeft hij in overvloed en met ‘Hello It’s Me’, ‘I Saw the Light’ en ‘Can We Still Be Friends’ kon hij eigenlijk niet kapot. Maar wat klonken ze woensdag dof en wat werden ze keihard en ongenuanceerd de zaal in gepompt.

„Deze avond draait om mij, mij en mij”, had Rundgren aan het begin gewaarschuwd. De kapstok van het concert was zijn eind vorig jaar verschenen autobiografie The Individualist. Met dat boek is iets vreemds aan de hand. Het hoort bij een gelijknamig album uit 1995 en is klaarblijkelijk al die tijd op de plank blijven liggen. De ware individualist heeft een roeping om buiten de gebaande paden te treden, schrijft hij in dit egodocument.

Vruchtbare jaren zeventig

Rundgren maakt al vijftig jaar platen, ook in de jaren dat hij eigenlijk meer geïnteresseerd was in computertechniek en digitale videokunst. Bij zijn concert draaide het om de vruchtbare jaren zeventig, toen hij tussendoor sterproducer werd van o.a. The Band en Patti Smith. Na de luchtige garagerocker ‘Open My Eyes’ van zijn sixtiesband Nazz lag de nadruk op het dubbelalbum Something/Anything? (1972) dat hem zijn reputatie van creatief onuitputtelijke rockgod opleverde.

Allemaal leuk en aardig als Rundgren zijn liveshow op orde had gehad. Na anderhalf uur verdween hij plotsklaps van het podium. Terwijl een groot deel van het publiek al bezig was te vertrekken, bleek dat het pauze was. De zanger, nu in een potsierlijk Amsterdam-shirt, vervolgde met een Q&A die alle stoom uit het concert haalde. Daarna kwam nog een dik half uur recenter materiaal, gespeeld met de botte onverzettelijkheid van zwoegende oude rockers. De levende legende, niet meer zo goed bij stem, teerde op oude roem.