Eerste Afro-Amerikaan benoemd tot aartsbisschop Washington

De 71-jarige Wilton Gregory gaat de belangrijkste en prominentste positie binnen de kerk in de Verenigde Staten bekleden.

Het is de eerste keer dat een Afro-Amerikaan de positie van aartsbisschop van Washington zal gaat bekleden.
Het is de eerste keer dat een Afro-Amerikaan de positie van aartsbisschop van Washington zal gaat bekleden. Foto Bisdom van Atlanta

De Amerikaanse aartsbisschop Wilton Gregory is benoemd tot hoofd van de Katholieke Kerk in Washington D.C. Dat heeft het Vaticaan donderdag bekendgemaakt. De 71-jarige Gregory wordt de eerste Afro-Amerikaan die de invloedrijkste positie binnen de Katholieke Kerk in de VS zal bekleden, aldus persbureau Reuters.

Gregory, opgegroeid in het arme zuidelijke deel van Chicago, was sinds 2005 aartsbisschop in de stad Atlanta. Hij wordt gezien als een bondgenoot van paus Franciscus, die een progressief imago heeft binnen de kerk. Het aartsbisdom van Washington is belangrijk en prominent vanwege de nabijheid van de Amerikaanse politiek.

Lees ook: François Ozon maakte film over misbruik in de katholieke kerk: ‘het komt overal voor’

In 2002, ten tijde van de eerste golf aan misbruikschandalen die naar buiten kwamen, pleitte Gregory voor een zero tolerance-beleid voor misbruik binnen de kerk. De twee voorgangers van Gregory, Donald Wuerl en Theodore McCarrick, raakten vorig jaar in opspraak bij onderzoek naar misbruikzaken.

Titel en positie kwijt

Kardinaal Wuerl trad in oktober af nadat hij in opspraak was geraakt bij een groot onderzoek naar misbruik door honderden priesters in de jaren 80 en 90. Wuerl, toen bisschop van Pittsburgh, zou van seksueel misbruik beschuldigde priesters in bescherming hebben genomen.

McCarrick, die in de zomer opstapte, bleek ten minste twee minderjarigen en meerdere volwassen priesterstudenten te hebben misbruikt. Wuerl zou daar ook van op de hoogte zijn geweest. Paus Franciscus nam McCarrick zijn plek binnen het College van Kardinalen en zijn titel af, dat in tachtig jaar niet zou zijn voorgekomen.