Een dagje welness voor misantropen

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: herboren in Boerderij Spa Nutter.

Lex van Lieshout/ANP

Sauna’s zijn biotopen waarin anderen al snel de hel zijn. Op z’n minst probeer je er lichamelijk contact met je medesaunisten zoveel mogelijk te vermijden, hun zweet niet te ruiken, hun gesnuif niet te horen. Op andere gebieden ben ik niet zo’n misantroop, hoor. Maar wat was het heerlijk om een keer in alle rust en privacy te kunnen genieten van een dagje wellness.

Boerderij Spa in Nutter is in niets te vergelijken met de grote saunacomplexen. Per dag ontvangen Marinka Steggink en haar dochter Claudia maximaal twaalf gasten. De ruimtes in hun tot kuuroord verbouwde familieboerderij zijn zo royaal, dat je je aan niemand hoeft te storen (en niemand zich aan jou). De sauna’s, kleedruimte en douches hadden we zelfs helemaal voor ons alleen.

Boerderij Spa Nutter Lex van Lieshout/ANP

Ook alle, op natuurlijke leest geschoeide, behandelingen in de spa onderga je in duo. Giebelend, van top tot teen ingesmeerd met vijf kleuren klei, zaten we samen in een stoomcabine. Zij aan zij dommelden we weg in een weldadige pakking van algen, rozemarijn en lavendel. Tel bij al dit alles op de oprechte, hartelijke aandacht van de familie Steggink en bij het vallen van de avond voelden wij ons niet alleen herboren, maar ook werkelijk gekoesterd.

En hoe fijn was het toen dat we op de boerderij konden blijven slapen. Dat is iets wat ik echt iedereen die niet in oostelijk Twente woont kan aanbevelen. Het laatste wat je wilt is ’s avonds in je rozige, herboren staat nog in de auto stappen. Bovendien is de slaapplek fantastisch: een vierkant, glazen huisje midden in het weiland met een gezellig gonzende (oké, iets te luide) pelletkachel. Bij het wakker worden heb je kans dat de koeien komen buurten, maar laat dat nu net het soort gezelschap zijn waar zelfs de grootste misantroop niets tegen kan hebben.

Kuurarrangement, plus lunch en overnachting, in Landschapskamer: 199 euro p.p. (boerderijspa.nl)