De modeholster

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

Louis Vuitton, collectie voorjaar 2019

Disclaimer: de kans dat deze kruising tussen kledingstuk en accessoire, die ik voor het gemak maar even aanduid als modeholster, op korte termijn een massatrend gaat worden, lijkt me niet groot. Evengoed is het een fenomeen aan het worden. Bovendien: je weet maar nooit.

Een holster is natuurlijk eigenlijk een om te gespen houder voor een pistool. Sommige modeholsters blijven dicht bij de vorm daarvan, zonder ruimte te bieden aan een wapen (soms wel aan een telefoon en/of portemonnee), andere gaan meer richting (fetisj)tuigje. Louis Vuitton, het modehuis achter het hierbij afgebeelde exemplaar, gebruikt het woord bib, slab.

Een van de eerste ontwerpers die experimenteerden met de modeholster was de Oostenrijker Helmut Lang, die ze rond de eeuwwisseling maakte. Dries Van Noten had ze, vaak fraai geborduurd, in zijn mannencollectie voor voorjaar 2015. Dit voorjaar is de holster dus te vinden bij Louis Vuitton, in de eerste mannencollectie die Virgil Abloh voor het luxehuis maakte. Toen hij later in de mannenmodeweek de show van Dior bezocht, droeg hij er zelf ook een: van bruin leer, met het logo van Louis Vuitton erin, over een blauw T-shirt. Inmiddels zijn ook acteurs Timothée Chalamet (zwart geborduurd over zwart overhemd) en Michael B. Jordan (vrolijk gedessineerd leer over een double breasted jasje) om. Op internet wordt vooralsnog vooral lacherig gedaan over de holster/harnas/slab, maar dat lijkt me niet helemaal terecht. Nu de das zo op z’n retour is, kan de mannengarderobe wel iets extra’s gebruiken. En zo’n raar ontwerp is het nou ook weer niet. Wie de Nederlandse stylist Frans Ankoné wel eens met zijn Dries Van Noten-holster heeft gezien, weet hoe elegant een modeholster eruit kan zien.