Recensie

Recensie Muziek

De Markus-Passion blijft iets voor fijnproevers

Van Bachs Markus-Passion gingen de noten verloren, maar bleven de woorden bewaard. Zo’n dertien Bach-kenners waagden zich door de jaren heen op basis daarvan aan een reconstructie van het werk. Van de drukke Bach is bekend dat hij zijn noten vaak hergebruikte. Zou het kunnen dat de muziek van de Markus-Passion niet in rook opging, maar zich simpelweg elders verschool?

Onderzoekers speurden welke bestaande muziek paste op de overgeleverde Markus-teksten van librettist Picander. De Catalaanse dirigent Jordi Savall nam de versie op van de jonge Duitse Bach-vorser Alexander Grychtolik. Een mooie vertolking, laat dat maar aan Savall over, alle puntjes op de musicologische i.

En toch, het stuk zelf mist het meeslepende drama van zijn grote broers Matthäus en Johannes. De koren en aria’s blijven nogal liturgisch en afstandelijk. Nergens kruipt het verhaal echt onder de huid. De Markus-Passion zal - zoals het evangelie zelf - wel iets voor fijnproevers blijven.