Brieven

Brieven

Uitbuiting (2)

Het is een hele industrie

In geval van uitbuiting is alleen het civiele recht een manier voor ongeorganiseerde Poolse arbeidsmigranten om genoegdoening te krijgen. Maar die weg zullen zij nooit begaan. Hierdoor kunnen de uitbuiters vrolijk doorgaan met het geven van een te laag loon, het ontduiken van de cao en van pensioenpremies, onwettige boetes en het in rekening brengen van bovenmatige kosten. De pakkans is nagenoeg nul. Er is een heel systeem ontstaan rond deze uitbuitingsindustrie, grote en kleine bedrijven verdienen er heel veel geld mee. Boekhoudkantoren, adviseurs en accountants werken er volop aan mee. En dan nog het concurrentiebeding, een breed misbruikte regeling. Tomatenplukkers en aspergestekers met een concurrentiebeding? Het beding is bedoeld om kennis van een onderneming te beschermen, niet om het verdienmodel van uitbuiting te beschermen.


bestuurder FNV

Mount Everest

Nederland klimt ook

In Tocht naar de hemel is een flirt met de dood (29/3) over het beklimmen van de Mount Everest miste ik enkele niet onbelangrijke feiten met betrekking tot Nederlandse expeditieklimmers. Zo haalde Hans van der Meulen als eerste Nederlander in 2002 de top, solo en zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Wilco van Rooijen, met wie Van der Meulen een duo vormde, moest op 7900 meter hoogte terugkeren. Twee jaar later haalde hij solo en zonder extra zuurstof alsnog de top.

Querido

Veel aan hem te danken

Met interesse vernam ik dat Querido gaat samenwerken met Amerikaanse kinderboekuitgever (2/4). Opmerkelijk is dat Querido’s geschiedenis hierin mee heeft gespeeld. Emanuel Querido, géén Joodse vluchteling, kwam uit een Portugees-Joodse familie die al in de 17e eeuw in Amsterdam kwam. Zelf niet succesvol als schrijver raakte Emanuel in het uitgeversvak verzeild en begon in 1915 zijn uitgeverij. Al snel gaf hij ook boeken van Duitstalige schrijvers uit, die later vluchtelingen zouden worden. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam en Joodse en/of ‘linkse’ uitgeverijen geliquideerd werden, bood hij Fritz Landshoff van de Berlijnse Kiepenheuer Verlag de mogelijkheid om verstoten Duitse schrijvers in de oorspronkelijke taal bij zijn uitgeverij uit te brengen. Landshoff wist tot 1940 Querido-Verlag tot een van de belangrijkste Exiluitgeverijen te maken. Querido werd in 1943, oud en ziek, met zijn vrouw door de Duitsers opgepakt en in Sobibor omgebracht. Er is veel aan Querido en Landshoff te danken. Deze geschiedenis moet accuraat worden overgeleverd.

Brexit

Geen paniek, zo geregeld

Bij het artikel Van Goghs in Tate, kan dat na Brexit? (2/4) kon ik een glimlach niet onderdrukken. Een museum kan inderdaad een vergunning voor tijdelijke uitvoer aanvragen om bij terugkeer van kunstwerken invoerrechten of btw te vermijden. Het gaat erom dat de identiteit van de goederen vaststaat, zodat zéker is dat hetzelfde wordt ingevoerd als wat eerder werd uitgevoerd. Voor de Van Goghs is dat geen probleem: bewijs genoeg, er zijn uitleencontracten, vervoersbewijzen, verzekeringspapieren. Dat de schilderijen in dit geval werden ‘uitgevoerd’ naar wat pas later, na de Brexit, een zogeheten ‘derde land’ bleek te zijn, is geen probleem. Je verleent de vrijstelling voor uitvoer, ongeacht veranderende omstandigheden. Een telefoontje naar de douane neemt de ongerustheid zo weg. Geen diplomatieke post, ministeries of Europese Commissie voor nodig.


oud-douane-inspecteur

Nieuwe namen ministeries

Wat een verspilling

Wat lees ik? Nieuwe namen en taken ministeries kost tientallen miljoenen (2/4). Zinloos! En deze kosten gaan natuurlijk af van het budget voor armoedebestrijding en het verpleeghuis. Welke rationele besteding van belastinggeld is dit?

Correcties/aanvullingen

Pdca-cyclus

In het artikel Van deze vacature moest ik een beetje huilen (3/4, p. E7) stond dat de ‘pdca-cyclus’ ‘plan, do, control, act’ betekent. Dit moet zijn: ‘plan, do, check, act’.