Biden over aantijgingen ongepast gedrag: ‘ik begrijp dat sociale normen veranderen’

Biden met vrouw van kustwacht.
Biden met vrouw van kustwacht. Foto Jessica Hill/AP

De Amerikaanse oud-vicepresident Joe Biden belooft dat hij „meer bewust zal zijn persoonlijke ruimte in de toekomst te respecteren”. De Democratische politicus, van wie verwacht wordt dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2020, reageerde in een Twitter-video op recente aantijgingen van ongepast gedrag door vrouwen.

Afgelopen weekend stelde de Democratische politicus uit Nevada Lucy Flores dat Biden bij een campagnebijeenkomst in 2014 aan haar haar rook en een kus gaf op haar achterhoofd. De vrouw zei zich daardoor „ongemakkelijk, vies en in de war” te voelen. De twee kenden elkaar verder niet. Volgens Flores was echter geen sprake van seksueel wangedrag.

Sinds de eerste melding zeiden drie andere vrouwen vergelijkbare ervaringen met Biden te hebben gehad. De vicepresident onder Barrack Obama (2009-2017) zorgde op camera voor ongemakkelijke situaties met vrouwen door de wijze waarop hij ze omhelsde of kuste.

Biden erkent dat hij een „tactiel” persoon is, maar zegt nooit een grens te hebben overschreden. „Ik dacht altijd aan het verbinden met mensen, het schudden van handen, een hand op de schouder, een knuffel… zegt hij in de video. „Sociale normen veranderen. Dat begrijp ik. En ik luister naar wat deze vrouwen zeggen.”